2015. április 7.

Perzsa joghurtos uborka

avagy a tzatziki, raita, cacik stb. perzsa változata. Egy régebbi GoodFood magazinban akadtam rá, és egyből bele is szerettem ☺ A friss mentalevél kivételéven minden megvolt hozzá, szerencsére a fagyasztóban akadt még egy dobozban mentalevél, amit fel tudtam használni. Amint meglesz a friss mentám, ismétlés következik.


Hozzávalók:

kígyóuborka
sűrű joghurt (görög)
arany mazsola
pirított magféle – napraforgó, dió, stb.
szárított rózsaszirom, de hibiszkusz is jó lehet
olivaolaj
frissen őrölt fekete bors
mentalevelek durvára aprítva

Ennyi az egész, az elkészítése is pofon egyszerű. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam, majd 10 perc múlva jól kinyomkodtam belőle a vizet. Egy tálban összekevertem a joghurtot a mentalevelekkel, borssal, még egy kevés sóval és olivaolajjal. Beleforgattam az uborkát és egy fél maréknyi arany mazsolát. Összekevertem, végül meglocsoltam olivaolajjal és a tetejére szórtam még néhány szem mazsolát, a rózsaszirmokat és a pirított napraforgómagot.


Nagyon finom és nem utolsó sorban csodás látványt nyújt. Ha nem akarunk fokhagymázni (vagyis a klasszikus tzatzikit enni), akkor ez kitűnő választás lehet. 

4 megjegyzés: