2016. április 18.

Kakaós kocka bögrésen Blogkóstolóra

Újra Blogkóstoló (28.) és újra Takarékos konyha ☺ Sasó a házigazda és Éva blogját kaptam megint, aminek nagyon örültem. Korábban a krumplis pogácsa receptjét választottam, melyet azóta is buzgón sütögetek, mert nagyon szeretjük.  Most is sikerült nagyon jót választanom, egy egyszerű kakaós bögrés kevert sütit. Ami csokis, az nálunk kedvenc, ezt is nagyon szerettük.


Éva 3 dl-es poharat használ, én viszont 2,5 dl-est, ezért levettem a margarin mennyiségéből egy keveset. A cukrozott kakaópor helyett pedig igazi holland aromás és sötét kakaót tettem. A cukor mennyisége így is pont elegendő volt.

Hozzávalók:

2,5 dl-es bögre, ezzel mérve
1 bögre liszt (finomlisztet és tönköly lisztet kevertem)
½ bögre kristálycukor
8 dkg margarin
2 tojás
2/3 bögre tej
csipet só
½ csomag sütőpor
2 púpozott evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál pörkölt darált mogyoró
fehér csokoládé a díszítéshez
tortadara

Az eljáráson is változtattam egy keveset: én minden kevert tésztánál külön szeretem a fehérjét habnak felverni, most is így tettem.


A  lisztet a sütőporral összekevertem, beletettem a darált mogyorót és az átszitált kakaóport is. Egy külön tálban jól kihabosítottam a tojás sárgáját a cukorral és a margarinnal, a tejet is hozzáadtam. Ebbe kanalaztam bele folyamatos keverés mellett a lisztes keveréket.
A fehérjét a sóval kemény habbá vertem és óvatosan beleforgattam a masszába.

Egy kis tepsit (22 x 15 cm) kivajaztam, kiliszteztem és ebbe simítottam bele a masszát. A tepsi oldala felé elhúzogattam a kanálla, amennyire tudtam. Persze így is a közepe kezdett púposodni, amikor sült.


Előmelegített sütőben (alsó – felső állás) először 200 ºC fokon sült kb. 10 percet, majd 180ºC fokra visszavéve még 30-35 percet (tűpróbával ellenőrizzük!!).

Kivettem a sütőből és tepsistől rácsra tettem hűlni. Amikor már kihűlt, megolvasztottam gőz fölött a fehér csokit és egy szilikon ecsettel megkentem a tetejét. Rögtön őröltem rá egy kevés tortadarát. Később, gyönyörűen szeletelhető lett és a csoki is megszilárdult a tetején.



Vanilia sodóval vagy csak egy pohár tejjel.... de magában is nagyon finom. Nagyon jól érezni rajta a kakaó ízét. Érdemes a legjobb minőségű kakaót használni hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Örülök hogy ezt választottad és hogy ízlett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg annak, hogy megint ilyen finomságot találtam Nálad :) Ez is ismételve lesz, akár csak a krumplis pogácsa :)

      Törlés