Május, Anyák napja, virágözön.
Orgona, illatok, zöldek. És sütik.... különlegesek, egyszerűek, szeretettel
készülők. Minikuglóf... eperrel, csokival, szeretettel.
15 dkg liszt (lehet kevert, fele
tönköly finomliszt)
8 dkg kristálycukor
vaniliás cukor vagy vanilia
kivonat
csipet só
½ sütőpor (6 gramm)
8 dkg vaj
1 tojás
4-5 evőkanál tej
5 dkg eper
1 maréknyi süthető étcsoki lencse
A tészta egy alapnak mondható
muffin tészta, az elkészítése is épp olyan egyszerű. A titka az, hogy nem
szabad nagyon kidolgozni. Ha a hozzávalók szoba hőmérsékletűek, akkor egy
keverőtál és egy kézi habverő is elegendő.
A sütőt már most bekapcsoltam,
180ºC-ra légkeveréssel.
Előkészítésként a száraz
összetevőket kevertem össze egy tálban. Felkockáztam apró darabokra az epret,
előtte alaposan megmostam és meg is szárítottam. Ezek még kemény eprek (az ízük
is látja ennek kárát sajnos) de most előnyükre válik, hogy kevés levet
engednek.
Egy keverőtálban kikevertem a
tojást, a cukorral és a vajjal, majd a tejet is hozzáöntöttem. Ebbe szórtam
bele a lisztes keveréket apránként. Ezután jött a csokilencse, majd az eper
kockákat egy kevés liszttel megszórva óvatosan beleforgattam.
A formákat ¾-ig töltöttem a
masszával – mivel csak 6 kuglóf formám van, a maradékot rózsa formákba tettem.
Egy sütőlapra sütőpapírt fektettem és arra rakosgattam sorjában a kis formákat.
A beállított hőfokon 5-8 percig
hagytam, amíg elkezdtek emelkedni, utána visszavettem a hőfokot 160ºC-ra. Összesen 20-22 percig
sütöttem.
Gyönyörűen kifordultak a formából
a kis sütik, melyeket ha kihűltek, akár dekorálni is lehet. Én nem szoktam,
esetleg egy kevés porcukor a tetejére és kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése