2017. február 22.

Gasztropajti kakaós meggyes piskótája

Gasztropajti – és tényleg, nomen est omen. Egy igazi pajtis, huncutul mosolygó, kedélyes, jellegzetes sapkájában és kék pólójában a monitorról ránk mosolygó kedves figura.... volt. Sajnos már 2 hónapja az Égi Konyhában főzőcskézik, sütöget és írja szorgalmasan blogjába a kis történetekkel fűszerezett receptjeit.



A Blogkóstoló egy régi játék és Márti a Hogy meg tudjuk nézni blog írója javasolta ezt a soron kívüli fordulót, ami nagyon szép gondolat. Örömmel veszek részt benne így is megőrizve kedves bloggertársunk, Hajdú István László emlékét. Ezt a meggyes-kakaós piskótáját választottam ki, az én változatom a fele mennyiség, de amilyen hamar elfogyott, legközelebb átgondolom ezt a felezés dolgot ☺


 Hozzávalók:
 
4 egész tojás szétválasztva
csipetnyi só
1 teáskanál citromlé
4 evőkanál kristálycukor + egy kevés vaniliás cukor
4 evőkanál finomliszt
½ sütőpor
1 púpozott teáskanál holland kakaópor kevés meleg vízzel elkeverve
maréknyi dió durvára vágva
2 maréknyi magozott meggy (most befőttet használtam)


A meggyet kivettem a léből és egy szűrőbe tettem már jóval a sütés előtt, hogy minél jobban lecsepeghessen a leve.

A fehérjéket a sóval elkezdtem felverni, majd fokozatosan hozzáadtam a citromlét és a cukrot. Addig vertem, amíg fényes, kemény hab nem lett belőle. A sárgájákat ezután fém spatulával óvatosan beleforgattam, majd hozzászitáltam a sütőporos lisztet is. Óvatosan, de azért rendesen összeforgattam és a kivajazott, lisztezett, 22x22 cm-es kapcsos formába kanalaztam nagyjából a 2/3-át. Egy kis tálkába tetem a kakaóport, melyet nagyon kevés forró vízzel már előzőleg simára kevertem. Csak annyival, hogy feloldódjon benne. Ezt a sűrű masszát forgattam bele a maradék tésztába, végül ezt is a tepsibe tetem rá a fehér rétegre. Az egészet elsimítottam, kihúztam a sarkokhoz, végül kicsit megkócoltam egy kanállal, hogy a kakaós masszából lejjebb is jusson.


Megszórtam a késsel durvára darabolt dióval, majd a meggyet egy kevés liszttel megszórtam, összeráztam és a szemeket elosztottam a piskóta tetején.


200ºC-on sült 6-8 percig, majd visszavettem a hőfokot 170-180-ra és további 20 percig hagytam sülni. Tűpróbával ellenőrizni kell.


Rácsra tettem, pár perc után lecsatoltam a forma oldalát és hagytam hűlni. Végül az aljától is megszabadítottam, úgy tettem a rácsra. Ha teljesen kihűlt, lehet porcukrozni. Nagyon finom könnyű, puha desszert.



2 megjegyzés: