Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2018. október 8.
Stifado
avagy a görög istenek (egyik) eledele J Most jött el az idő, hogy
elkészítsük, lévén hogy a jó minőségű marha lapockán múlik, milyen is lesz az
étel. Már csak viszonylag kis méretű „bébihagymát” kellett beszerezni, mert az
ecetes gyöngyhagyma nem tűnt túl szimpatikus választásnak. Végül minden
összeállt… de még hogy! J
Akár egy görög tavernában, nálunk is férfimunka volt.
2018. szeptember 2.
Csirke, karfiol, polenta
három jó dolog a tányéron ☺ de ez most nem Hugh Fearnley
Whittingstall találmánya. Egy ötlet adoptálása a meglévő alapanyagokra, egy
ötleté, ami remek és sosem jutott volna eszembe. Nyíri Szása mutatott hasonlót egy TV műsorban. Megtetszett,
megcsináltam hát az én verziómat. Valóban olyan gyorsan kész, hogy nem volt
időm fázisfotózni sem, hiszen mindennel egyszerre kellett foglalkozni.
2018. augusztus 12.
Mangó lassi
avagy indiai joghurtos mangó ital
illatos fűszerekkel. Lehet sűrűbben, sós pisztáciával megszórva és kanállal
vagy hígabban és szívószállal. Lehet valódi gyümölcsjoghurtnak elkészíteni és
lehet turmix gyanánt felhörpinteni.
Bármelyik legyen is – kihagyni vétek ☺
Bármelyik legyen is – kihagyni vétek ☺
2018. augusztus 4.
Rántott csirkemell nektarinos lencsés salsával
Meleg van, de a hús azért kell,
jól esik, már csak a só miatt is, amit bizony pótolni kell, akármennyire az
ördög főművének tekintik is mostanában. Köretként azonban bőven elegendő valami
színes, vibráló, igazi nyári – ez pedig a salsa. Variálható tetszés szerint,
nálunk most ez az összeállítás került a tányérra:
2018. június 30.
Lasagne Bolognese
ez az a bizonyos igazi, állítólag
:) Bolognai raguval, besamellel a’la Street Kitchen (Fördős Zé) Olyannyira kottából
készült, hogy nem tehetek mást, mint ideteszem a linket..... még video is van
hozzá :)
És persze hogy férfimunka, a ragu
nálunk is az volt.
2018. május 12.
Zöld spárga citromecettel marinálva
mindig tudtam, hogy a török
élelmiszer boltok csodákat rejtenek, már ha az ember nyitott a
különlegességekre ☺ Citrom vagy
ecet.... ez így ismerős, de citromecet? Pedig van, nem is akármilyen. A
marinált lilahagyma és retek után pedig
adta magát a zöld spárga, pláne hogy nagyon szép vaskos darabokhoz sikerült
hozzájutnom.
2018. május 5.
Rukkola krémleves fehérborral
van nekem egy kedvenc német
nyelvű szakácskönyvem (Spargel & Rucola)
amit így tavasz tájt rendszeresen forgatok. Spárga és rukkola receptek
vannak benne. Egy kicsit többnyire azért eltérek a receptektől, ahogy mindig,
de az alap ötlet most is onnan érkezett.
2018. március 23.
Kéksajtos póréhagymás tészta
igazi pénteki gyors 😏 igazi tavaszváró is egyben. A póréhagyma
eddig méltatlanul mellőzve volt, nem is tudom, miért. Most hogy vettem egy szép
darabot, salátákba, mindenféle ételekbe teszem és igen jónak találom. Ez a
tésztaétel is úgy született, hogy a gombhoz kerestem kabátot..... egy
póréhagymás tészta ötletet.
2018. március 11.
Lazacleves kaporral és tejszínnel
finn lazacleves néven fut sok
helyen minimális eltérésekkel. Egyben megegyeznek: a lazaccal kíméletesen kell
bánni. Nem agyonfőzni, mert tönkremegy, elveszíti élvezeti értékét. Én is
vigyáztam rá, a levesen pedig csavartam egy kicsit, batátát is tettem bele.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)