Újabb nosztalgia darab, régi
családi füzetből való recept. Divatos volt valamikor ez a sütemény, pontosabban
inkább kekszes dobozba való kekszféleség. A készítés egyetlen akadálya a
hiányzó szerkezet volt, amit a robotgép húsdarálójára kell feltenni. Végül az
is meglett, el is készültek a darálós kekszek.
75 dkg rétesliszt
20 dkg kristálycukor
só
1 sütőpor
1 vaniliás cukor
25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír
4 egész tojás
½ citrom leve és az egész citrom
héja reszelve
holland kakaópor a fele
mennyiségbe
A tésztát a sütés előtti napon
már össze kell állítani, a lisztnek meg kell dagadnia, csak akkor darálható. A
fele mennyiségbe beledolgoztam az átszitált kakaót és a tésztát 2 külön tálban
eltettem pihenni másnapig.
Kétszemélyes sütemény ez, mert
minimum 3 kézre szükség van ☺ A
húsdarálóra rácsatlakoztattam a sablont, először egy laposabbat, majd a
csillagot és a kétpupút is kipróbáltuk.
A csillag forma vált be végül,
abból lettek azok a régről ismerős „lerágott almacsutka” formák, amikre
visszaemlékeztem.
A darálóból kijövő tésztát két
kézzel óvatosan a gránitlapra helyeztem és 5-6 cm-es darabokra vágtam. Ezek
mentek a tepsibe. Bekenni nem kell semmivel a tetejüket.
Sütés: 180º C légkeveréssel 15-17 perc (a csillag formával)
Omlós, dobozba zárható és hetekig
is elálló ez a sütemény. Kávéval, fahéjjal is ízesíthető a tészta, lehet
variálni.
De jó! Nekem van formám, de még nem próbáltam. Nagyon helyesek lettek. Régi szép idők!
VálaszTörlésRemélem, ezek után nekiállsz Te is :) megy ám gyorsan és élvezetes a készítése :)
TörlésÉn gyakran készítem karácsonyra. A csillag formán átnyomott tésztából karikát szoktam formálni, van amiből S alakot, vagy U alakot:) Az unokák nagyon szeretik. Ha sok időm van, még csokiba is bele szoktam a végüket mártani:)
VálaszTörlésÉn is gyakrabban fogom ezután :) A karika pedig jó ötlet, köszi :)
Törlés