2014. július 23.

Fokhagymás spagetti

ez a legegyszerűbb tészta... az eredeti változatban tényleg csak a fokhagyma szerepel. Kicsit azért emberesebbre szerettem volna, így született meg ez a kolozsvári szalonnával felturbózott változat.



Mikor készítsünk fokhagymás tésztát, ha nem most, a friss fokhagymák idején. Fontos, hogy jó minőségű durumtésztát használjunk hozzá, mert annyira kevés az összetevő, hogy a tészta íze is fontos szerepet játszik.

Hozzávalók (2 adag):

25 dkg durum spagetti
4 gerezd fokhagyma
1 nagy marék felkockázott és lepirított húsos kolozsvári szalonna
néhány szelet piros hegyes erős paprika
reszelt parmezán vagy grana padano sajt
frissen őrölt szines bors
chili pehely

Előkészület: ha szép kolozsvári szalonnát találunk, akkor érdemes egy nagyobb darabot felkockázni és először pici vízben párolni, majd zsírjára sütni. A zsírt félretenni, a szalonna kockákat pedig egy dobozban a hűtőbe tenni. Ilyenkor, mint ez a tésztás étel is, csak elő kell venni belőle, amennyi szükséges.
Az erős paprikából néhány szeletet olivaolajon megsütöttem és félretettem. Ez a lépés nem szükséges akkor, ha a család minden tagja szereti a csípőset, akkor ez az olaj lesz a tészta alapja.


A spagettit sós vízben 8 perc alatt al dentére főztem.
Közben olivaolajat öntöttem egy lábasba és a kis kockákra vágott fokhagymát óvatosan kezdtem pirítani kevergetve, nehogy megégjen. Hozzátettem a szalonna kockákat is és a tészta főzővizéből 2 evőkanállal.

A tésztát leszűrtem, ráöntöttem a fokhagymás alapra és összeforgattam.
Előmelegített tányérokba szedtem, megfűszereztem és megszórtam a reszelt sajttal. A sajátomat még az olajban sült paprika szelettel pikánssá tettem.

Finom, gyors, csak ajánlani tudom ☺


4 megjegyzés:

  1. Nagyszerű ízek, Gabika! Pedig milyen egyszerű és ráadásul gyors kaja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, tényleg így van. Sokszor pont az ilyesmi nem jut eszünkbe, mikor ötlet kéne :)

      Törlés
  2. Ilyet én is szoktam-rajongok érte; rajongok az egyszerűségéért és a rendkívüli finomságáért! :D

    VálaszTörlés