Nagyon sok recepttel találkoztam,
blogokon, újságokban egyaránt... két egyforma nem volt közöttük. Egészen nagy
különbségek vannak recept és recept között, így nem maradt más, mint egyet
kinevezni szimpatikusnak. Ez nálam a Nők Lapja konyha Desszert karácsonyi
különszámában található recept lett. Beletrafáltam ☺
25 dkg liszt (kevertem 10 dkg
finomlisztet 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszttel)
5 - 8 dkg cukor (nádcukorral az igazi)
4 dkg vaj /
margarin
5-10 dkg (1 – 2
marék) pisztácia félbevagdosva (lehet mandula, kesudió stb.)
1 marék aszalt
vagy kandírozott vegyes gyümölcs
1 teáskanál
szódabikarbona
1 citrom
reszelt héja
2 tojás
csipetnyi só
1 mokkáskanál
őrölt fahéj (más aromás fűszer is lehet)
A cukrot a vajjal
és a tojásokkal habosra kevertem, a citromhéjat is beleszórtam. A lisztbe
belekevertem a sót, a fahéjat, a szódabikarbonát és beleforgattam a magokat és
a kandírozott gyümölcsdarabokat. Kanalanként adagoltam a felvert tojásos
masszához, míg egy puha, kicsit ragadós tésztát nem kaptam.
Alaposan
meglisztezett felületen kb. 40 cm hosszú rúddá formáztam (egy kevés lisztet
kellett hozzáadnom, mert nagyon ragadt). 6-7 cm szélességű lett, de lehet
belőle 2 kicsi rudat is, ahogy tetszik. Sütőpapírral
kibélelt tepsire helyeztem és a 180ºC-ra
alsó-felső állásban előmelegített sütőbe toltam 35 percre.
Ez volt az első
sütés, ekkor kivettem, óvatosan egy deszkára borítottam (könnyen levált a
sütőpapírról, ezért is tetszett ez a vajas változat). Ujjnyi szeletekre vágtam,
majd visszafektettem őket a tepsire és újabb, ezúttal 12 perces sütés
következett ugyanazon a hőfokon.
Amikor
megsültek, rácsra tettem őket, hogy kihűljenek, majd jól záródó fémdobozba
kerültek. Féltem egy kicsit, hogy kőkemények lesznek szárazon, de nem!
Elharapható, omlós a tészta még magában is. Igazán persze egy jó desszert
borral (Marsala, Mavrodaphne, Tokaji Aszú, Prosek, Portói stb.) mutatja meg az
értékeit, amelybe csak úgy lazán beletunkoljuk ☺ Fantasztikus !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése