Nagyon szeretem a füstölt
lazacot, lecsapok rá időnként, egy olyan 10 dkg-os szeleteltre. Elég ahhoz,
hogy feldobjon bármilyen ételt a csodás ízével és színével. Volt már levesben, tésztával, most pedig egy fűszeres indiai kedgeree-be került bele. A fürjtojás
pedig csak azért, mert maradt a múltkori adagból. Tyúktojással is tökéletes, sőt
eredetileg azzal készül.
10 dkg szeletelt füstölt lazac
(steak is jó, de azt ritkábban kapni)
1 bögre Basmati rizs (esetleg
thai Jázmin rizs)
1-2 gerezd fokhagyma vékonyra
szeletelve
1 kis lilahagyma
6 db fürjtojás keményre főzve –
vagy tyúktojások
gránátalma magok inkább csak
díszítésnek, ha éppen van kéznél
sóban eltett citrom 1 karika –
vagy friss citromszelet
Fűszerek:
római kömény
kurkuma
currypor
babérlevél
rózsabors
fahéj
koriander levél
friss petrezselyem
frissen őrölt bors
chili pehely
só
Nagyon egyszerű az elkészítése,
egy fűszeres rizs voltaképpen, ami kétszeres mennyiségű vízben aztán magától
elkészül. A lazac szeleteket csak fel kell vágni kisebb darabokra, de akár
egyben is felcsavarhatjuk őket. A forró rizs tetején csak át kell, hogy
melegedjenek. A főtt tojások szintén csak átmelegednek és már tálalhatunk is.
Először egy kis olajon
megfuttattam az apróra vágott lilahagymát és a fokhagyma szeleteket. Rászórtam
sorjában a római köményt, kurkumát, curryport, fahéjat, chili pelyhet és
borsot. Gyorsan elkevertem és beleborítottam a rizst, átforgattam és már
öntöttem is fel a kétszeres mennyiségű vízzel. Amikor felforrt, beletettem a
babérlevelet, a sós citromszeletet, rózsaborsot, szárított koriander levelet.
Sózni csak a vége felé kell, ha sós citromot használunk. Ha ez nincsen, akkor a
friss citromszelet is egészben mehet bele és más lesz a sómennyiség. Fedővel letakarva
kb. 12 percig hagytam főni, majd rátettem a lazacot és a főtt fürjtojásokat.
Elzárva a gázt még pihentettem
fedő alatt jó 10 percet. Ilyenkor megszívja még magát a gőzökkel és minden át
tud melegedni a tetején.
Gránátalma magokkal a tányéron
még feldíszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése