Ez a töltött káposzta már egy
kicsit kifelé kacsintgat a télből ☺
Nem is karácsony környékén szoktuk készíteni, már csak azért sem, mert akkor
mindenki savanyú káposztát hajkurászik, így a minőség igen csak kérdéses.
Ilyenkor azonban már szép nyugodtan meg lehet keresni a legjobb alapanyagokat.
A zöldfűszerek és a gersli miatt pedig még nehéz ételnek sem mondanám.
Kb. 30 db kisebb tölteléknek való
levél + 1,2 kg vágott savanyú káposzta
75-80 dkg szaftos sertéshús
(lapocka)
15-20 dkg húsos, hagyományos
füstölésű kolozsvári szalonna
2 dl csésze gersli
2 tojás
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fűszerek: őrölt kömény,
pirospaprika, só,bors, kapor, majoranna
(babérlevél, chili)
Előkészületként a gerslit bő fél
liter erőleves alaplében (leveskocka) 20-25 perc alatt előfőztük. A levet
pótolni kell, ha elfőné. Tésztaszűrőben hideg vízzel leöblítettük, majd hagytuk
lecsepegni. A levét félretettük, ezzel öntöttük fel a káposztát.
Minimális zsíron a köményt
megpirítottuk, a vöröshagymát fokhagymát megdinszteltük. A gázról levéve ment bele a pirospaprika, egy gyors
keverés és mielőtt megégne, ráborítottuk a gerslit. A húst és szalonnát
ledaráltuk nagy lyukú tárcsán, majd következett az összeállítás. A tojásokkal és
a fűszerekkel együtt jól összedolgoztuk a tölteléknek valókat.
A leveleket félbevágtuk, a vastag
ereket kimetszettük, hogy kis takaros töltelékek legyenek. A kevés kimaradt
töltelékből egyszerűen golyókat gyúrtunk.
A vágott káposztát kevés zsíron
elődinszteltük, pirospaprikával megszórtuk. Egy nagy fazékba elkezdtük
rétegezni: alulra vágott, rá 1 sor
töltelék és így tovább.Csak annyi vízzel kell felönteni,
hogy éppen ellepje, mert rántás nem kerül rá. Lassan főzni, az edényt csak
mozgatni, rázni, nem keverni. Kb. 1,5
óra alatt készült el.
Tálaláskor tejföllel és egy kevés pirospaprikával tesszük
teljessé és mellé igazi jóféle kenyér is dukál.
Mennyei ízek!!! Nagyon étvágygerjesztő étel és fotók :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska. Hát igen, ez egy klasszikus, még ha kicsit meg is variáljuk.
Törlés