Éva Takarékos konyháját kaptam
ebben a fordulóban Mártitól a Hogy meg tudjuk nézni blog szerzőjétől. A precizen
kimunkált sorsolás nagyon tetszett, nem kevésbé a kisorsolt blog, ami nem volt
ismeretlen számomra. Pont egy krumplis pogácsa recept után nézelődtem már egy ideje, így nem volt kérdés, hogy mit is fogok választani.
Hozzávalók:
50 dkg lisztkeverék (25 dkg
finomliszt + 25 dkg tönköly finomliszt)
3 közepes burgonya (áttörve kb.
35 dkg)
15 dkg zsír
2,5 dkg élesztő
½ -1 dl tej
2 púpozott teáskanál só
1 tojás
tejföl ennél most 1-2 evőkanál
ment csak bele.
őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
Annyiban tértem el a recepttől,
hogy a 25 dkg margarin helyett csak 15 dkg zsírt használtam és egy kicsit több
krumplit. Fűszereket is tettem bele, mert... nem is én lennék, ha nem ☺
A krumplit én jobban szeretem
héjában megfőzni, így tettem most is. Sós vízben szépen megfőttek, még forrón
meghámoztam őket és krumplinyomón áttörtem. Teljesen hidegre hagytam hűlni.
A liszteket elkevertem a sóval és
a fűszerekkel, majd beletettem a zsírt és jól eldolgoztam. Hozzátettem a tojást
is, majd a pici cukros tejben felfuttatott élesztő következett. Az áttört krumplit is hozzáadagoltam, végül a tejföl került
bele utoljára, túl sokat nem is vett fel. Elképzelhető, hogy több tejföl is
belemegy, ha a zsiradék hidegebb és nem szobahőmérsékletű, de így teljesen jó
lett a tésztám, ezért nem foglalkoztam ezzel a dologgal.
Lisztezett munkalapon kb. 1,5 – 2
cm vastagra nyújtottam, a tetejét késsel bevagdaltam és a nagy pogácsa
szaggatóval kiszaggattam a pogácsákat (6 cm). Az oldalukat megsodortam egy
kicsit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe
tettem őket, a tetejüket egy pici tejjel lekevert tojás sárgájával kentem meg.
Fél óra hosszat pihentettem, mielőtt a sütőbe mentek.
Légkeveréssel 180ºC-on 30-35 perc alatt gyönyörűre
sültek.
Örülök a receptnek, mert ez pont az a krumplis pogácsa, amit kerestünk, nagyon ízlett. Máskor is készül
majd.
Jaj, de szép pogik! Biztosan finomak is! :)
VálaszTörlésNagyon finomak, olyan abbahagyhatatlan fajta :)
TörlésNagyon örülök hogy ízlett a pogácsa! Csodásak lettek!
VálaszTörlésÉn meg nagyon köszönöm a jó kis receptet Éva, éppen megint gondolkodunk a sütésen, amíg van megfelelő krumpli hozzá.
Törlés