Olyan igazi, ízig-vérig vaskos
gombalevesre vágytam, amiből egy nagy tányérnyi elég is ebéd gyanánt. Sűrűn,
tejfölösen - kaprosan és nagyon intenzív ízekkel. Íme az eredmény:
¼ kg csiperke gomba – ez esetben csak
elővettem a fagyasztóból a korábban zsírjára lesütött adagot
maréknyi szárított vargánya beáztatva
2 sárgarépa
vöröshagyma krém
1-2 szál szárzeller
hús- vagy zöldségleves alaplé
kiskanálnyi vöröshagymakrém
2 gerezd fokhagyma vékonyra
szeletelve
1 teáskanálnyi paradicsom püré
pirospaprika
frissen őrölt bors
kevés kakukkfű
só
1 teáskanál liszt
3-4 evőkanál tejföl
kapor – ha nincs friss, akkor
inkább a fagyasztott, mint a szárított
fél marék levesbe való
száraztészta
A gombát – friss gomba esetén –
feldaraboljuk és egy kevés oliva olajon fokhagymával lepirítjuk.
Most ez a lépés kimaradhatott,
így az oliva olajra csak a fokhagymát és a vöröshagyma krémet tettem rá,
elkevertem és már mentek is rá a gombák. Egy kevés. kb. 1 teáskanálnyi
paradicsom püré, pirospaprika, kakukkfű, só, bors és egy gyors keverés. Ezután
a vargánya áztató vize is, mert abban koncentrálódnak az ízek. A sárgarépát és
a szárzellert kisebb darabokra vágva szintén a fazékba tettem és az
előkészített zöldséglevessel felöntöttem.
Addig főztem, amíg a zöldség
félpuhára nem főtt. Ekkor beletettem a tésztát és adtam neki még 10 percet.
Közben elkészítettem a habarást a
lisztből és a tejfölből. Ebbe kevertem bele a fagyasztott kaporleveleket, majd
az egészet a levesbe kanalaztam és még pár percig forraltam.
Ez aztán nagyon jól néz ki, tetszik az ötlet :)
VálaszTörlésRáadásul nem is egy bonyolult dolog :)
Törlés