2015. február 26.

Csirkemáj bacon bundában polentával

Egyszerű, nagyszerű, nagyon ízletes és abbahagyhatatlan. Ezekkel a szavakkal tudom csak jellemezni ezeket az eredetileg party falatkának készült ízbombákat. Könnyen készíthetünk belőle azonban ebédet vagy vacsorát is, csak egy köret kell mellé. Ez lehet zöldség, főzelék, rizs, sok minden. Én most egy egyszerű polentát főztem gyorsan és kész is volt a fejedelmi ebéd.


Kétfajta elkészítési mód lelhető fel a neten, a serpenyős illetve a sütős változat. Elsőként most a serpenyős változatot próbáltuk ki.

Hozzávalók:

csirkemáj – a nagyobbak elvágva
bacon
frissen őrölt bors
majoranna

személyenként 1 dl (pohárban kimérve) instant polenta
4-szeres mennyiségű víz
kevés kurkuma
morzsolt szárított zsálya

A májjal nagyon hamar elkészültünk, a nagyokat kettévágtam, megszórtam a fűszerekkel és körbetekertem a baconnel. Sózni nem is kell, a végén a tányérban lehet, ha kevés lett az, ami a baconből kijött.
Enyhén kiolajozott vagy vajazott serpenyőben közepes hőfokon forgatva őket kb. 15 perc alatt el is készültek.


A polentához egy kevés olajra szórtam a kurkumát (itt igazán a színe miatt használom csak) és a morzsolt zsályát, sót, majd beleszórtam a polentát és rögtön ráöntöttem a vizet is. Folyamatosan kevergetve forrástól számítva 2-3 perc alatt elkészül, ezért is kedvelem ezt a változatot. A víz mennyiségével szabályozhatjuk, hogy folyékony, püré szerű, vagy egészen kemény legyen a polentánk.
Nekem most a pürés állag kellett, tányérba szedtem és a tetejére ültettem a pirosra sült máj csomagokat. Egy kevés balzsamecet sűrítménnyel ízesíthetjük még, hogy pikáns legyen.

2 megjegyzés: