Beleszerettem a Ras el Hanut fűszerkeverékbe.... elég beleszimatolni és előttem vannak a színes illatos
fűszerbazárok. Ezt a receptet egy 2012-es Good Food magazinban találtam, most eljött az ideje. Bárány helyett ugyan
marhahús került bele, cukkini helyett néhány spenótlevél, de alapvetően nem
sokat változtattam rajta. Köretként azonban illatos-kurkumás rizst választottam
hozzá pita helyett.
20 dkg darált marhahús
1 hosszúkás lilahagyma
5 – 8 dkg friss kenyérmorzsa
1 tojás
½ teáskanál őrölt fahéj
frissen őrölt bors
só
2 gerezd fokhagyma vékonyra
szeletelve
6 db leveles fagyasztott
spenótgolyó
1 üveg főzött csicseriborsó (400
ml)
1 doboz hámozott, kockázott
paradicsom (400 ml)
csipetnyi cukor
½ teáskanál Ras el Hanut
fűszerkeverék
chilipehely vagy szárított
chilipaprika egészben ízlés szerint
koriander és/vagy
petrezselyemzöld
3 – 4 db fürjtojás / tyúktojás
Először a nagyon apróra vágott
lilahagymát kevés olivaolajon megfonnyasztottam és hagytam kihűlni. Egy kis
edényben sós vízben pár perc alatt megfőztem a spenótleveleket és szűrőbe
tettem lecsöpögni.
Közben a darált húshoz hozzáadtam
a tojást, sót, borsot, fahéjat és jól elkevertem. Beletettem a lilahagymát is
és elkezdtem a kenyérmorzsát adagolni bele. Annyit, hogy formázható legyen. A
tojás elég nagy volt, így viszonylag sok kellett bele. Ezt a morzsát
legegyszerűbben szikkadt, jóféle kenyér beléből aprítógéppel tudjuk
előállítani.
Az apró húsgolyókat (19 db lett)
1-2 evőkanálnyi olivaolajon 7-8 perc alatt megsütöttem. Óvatosan forgattam,
illetve a serpenyőt mozgatva értem el, hogy minden oldalról megsüljenek. Kiszedtem őket papírtörlőre és az olajra
dobtam a felszeletelt fokhagymát, majd durvára feldarabolt, spenótleveleket és a
paradicsom konzervet is. Ízesítettem, fűszereztem és jó 20 percig főztem, hogy
a savak kimenjenek belőle és jól besűrűsödjön. Gyártmánytól függő a konzerv
darabolt paradicsom sűrűsége, az enyémhez még vizet is kellett önteni, ami
aztán elpárolgott belőle a végére.
Amikor jó lett a mártás,
beletettem a leszűrt és lecsepegtetett csicseriborsót. A tetején elhelyeztem a
húsgombócokat is és hagytam egyet-kettőt rottyanni. Végül kanállal kis „fészket”
nyomva beleütöttem a (fürj) tojásokat. Néhány perc után készen volt, akkor még
egy kevés friss petrezselyem zölddel megszórtam.
Közben elkészült az illatos
basmati rizs is, lehetett tálalni. Csodás ízek kerekedtek ki belőle.
Ez aztán finom lehet! Tetszetős és különleges recept! :)
VálaszTörlésKöszi, nagyon jó kis ízkavalkád, az biztos :)
TörlésEhhez egy kicsit hasonlo, de mindenkeppen cuminnal is fszerezve a husgolyokat, nagyon finom. En hosszu, Kb 15-20 cm-es hurkapalcikara fuzom (Van ugy hogy golyok helyett egy hosszabb kolbaszt alakitok ki a palcika korul) es vagy mint grillezem, vagy tepsi szelekre rakva sutoben sutom. Uborkas, paradicsomos, hagymas yoghurt salataval nagyon finom!
VálaszTörlésAzt hiszem a cumint ott romai komenynek hivjak! 🙋🏻🙋🏻🙋🏻💃💃💃😀
Igen, római kömény, nagyon szeretem :) Köszönöm a jó ötletet Judith :)
Törlés