2015. április 2.

Ricottás kapros mini piték

Relatíve mini, inkább úgy mondanám, hogy egyszemélyesek ☺ Bár ez is nagyban függ attól, hogy mi és mennyi minden kerül bele töltelék gyanánt. A kerámia formák Créme Brulée forma néven láttak napvilágot, 12 cm átmérőjűek és kb. 2 cm magasak. Nekem egyből egy kis quiche jutott eszembe róluk.


Tavasz lévén (végre) az ember zöld iránti igénye már nem tűr halasztást. Így történt, hogy a fagyasztott kaporlevelek mellé vettem egy kis csokor (?), inkább  pár szál frisset is.

Hozzávalók:

15-20  dkg fagyasztott leveles tészta (a 4x125 grammosból 1,5 lap)
25 dkg ricotta (túró is jó lehet, bár azzal sokkal „súlyosabb” lesz a végeredmény
5-8 dkg brindza
1 egész tojás
rengeteg kapor, friss az igazi, vagy a fagyasztott
frissen őrölt bors


A töltelék egy kicsit még sok is lett végül, el lehet tenni, ha megmarad.
A leveles tészta lapokat hagytam egy kicsit kiolvadni, majd a nagyobb, egész darabot kinyújtottam akkorára, hogy ki tudjam vele bélelni a két formát. Egy kevés zsírral is kikentem azért előbb a formákat. A tésztát pedig egy kicsit bekentem a tojással, hogy ne áztassa majd el a töltelék.

A töltelékhez a ricottát kikevertem a brindzával, beletettem a felvert tojás nagyobbik részét (egy egész keveset meghagytam a tészta megkenéséhez a végére). Borsoztam, kicsit még sóztam (ez függ a ricottától is) és jókora adag apróra vágott kaprot kevertem bele.


Beletöltöttem a krémet a tésztafészekbe (a rákent tojás időközben meg is száradt). A másik, kisebb tésztát is vékonyra nyújtottam, felcsíkoztam és rács szerűen befedtem vele a tölteléket. Végül a maradék tojással bekentem a csíkokat és a pite szélét is.

180ºC-on légkeveréssel sütöttem, jó 45-50 perc kellet neki, mire a teteje szépen megpirult és az alja is kellőképpen meg tudott sülni. Meglepettem figyeltem, hogy emelkedik egyre magasabbra, ki a formából, szinte el akart szállni ☺


A sütőből kivéve kicsit pihentettem, majd óvatosan kiborítottam a formából és egy tányérra talpra állítottam őket. Friss kaporral díszítettem.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes, nagyon mutatós, és igazán kedvemre való!! Itt ülök és szemezek vele, közben pedig nagyokat nyelek. :) Ilyen kicsi sütőforma híján, én piteformába fogom sütni, mert tuti hogy megsütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked van igazad a formát illetően :) Minél nagyobb, annál jobb, mert nagyon eteti magát :) Örülök, hogy tetszik.

      Törlés
    2. Ez egy palacsintasütő alatta? Mert akkor nagyon édik lehetnek. Férjem nagyon szereti a kaprot. Lehet, hogy megsütöm neki húsvét után.

      Törlés
    3. Nem, 12 cm-es kerámia piteforma - eredetileg Creme Brulee-hez való (úgy árulták). Lehet nagyban is, de én fel akartam avatni ezeket a kicsiket :)

      Törlés
    4. Ja, most látom, mire gondolhatsz... az egy pizzasütő tepsi a két kis forma alatt :)

      Törlés
  2. Nagyon szuper, igencsak megkívántam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ez menne nálatok is, ricotta adott, "kicsit" jobb is, mint az itteni ? A juhtúrót viszont nem tudom, van-e?

      Törlés
  3. A fekete serpenyőre gondoltam, hogy palacsintasütő-e. Mert akkor egészen aprók a piték.

    VálaszTörlés