A tarjacsontból csodás levest
lehet főzni. Akár a víztisztaságú húsleves, akár egy raguleves a vágyunk,
karakteres ízt kölcsönöz neki. A puhára főtt, a csontról leomló kis húsdarabkák
pedig igazi csemegék, de az csak úgy frissiben az igazi. Ezt kalkuláljuk be, a
csontról leszedett húst másnapra már ne tegyük el.
húsos tarjacsont
sárgarépa
fehérrépa
karalábé
vöröshagyma
fokhagyma
szárított vargánya
petrezselyem zöldje
só
egész bors
szegfűbors
tojás, vaj, liszt és
petrezselyemzöld a galuskához
Az első lépés a vargánya
beáztatása meleg vízbe, melyet legalább 1 órával korábban már meg kell tenni. A
csontot pedig felöntöttem hideg vízzel,
felforraltam, majd az egészet leöntöttem róla. A csontot jól megmostam, a fazekat is tisztára mostam és új vízben
tetem fel főni a tiszta csontot. Beletettem a vöröshagymát, a borsot, sót...
gyakorlatilag egy csont alaplevet készítettem.
Másik edényben kezdtem a
zöldségeket pirítani a teltebb ízek érdekében. Nem csak szép színt, de egészen
más ízt is kapunk, ha a répát, karalábét kicsit lepirítjuk. Egy zöldségleves
készítéséhez teljesen hasonló módon kezdtem tehát hozzá. A vékonyra szeletelt
fokhagymát, sárgarépát és karalábét kezdtem pirítani egy kis olajon, majd fedő alatt
kevés vízzel párolni és a végén a csontból főtt levessel öntöttem fel.
A gombát is beletettem, ha nem
akarjuk, hogy nagyon barna legyen a leves, akkor egész kevés vízbe áztassuk.
Eleve csak 3-4 szelet kell belőle, mert nagyon intenzív az íze.
A galuskát 1 tojásból, sóból,
teáskanálnyi vajból és felaprított petrezselyemzöldből csak egy villával
összedolgoztam. A forró levesbe teáskanállal beleszaggattam és néhány perc
alatt készre főztem. Nem baj, ha nem egyformák, sőt... annál jobb.
Lehet bele főtt tojás szeleteket,
kockákat is tenni, ez itt most elmaradt. Előételként vagy mellé pedig azokat a
bizonyos húsfalatkákat ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése