A Lássunk világot a konyhában 6. osztrák fordulójára készült ez az egyszerűnél is egyszerűbb étel, eredeti nevén
Pofesen. A „Bécsi konyha” című könyvemből való a recept. Lehet desszert, vagy
egy tartalmas leves utáni második fogás is.
Hozzávalók:
szikkadt, de nem csont száraz
vékony kenyérszeletek
baracklekvár
1 tojás
tej
liszt
csipet só
vanilia kivonat
porcukor
kevés olaj a sütéshez
A lekvárba egy pár csepp
pálinkát keverve intenzívebbé tehetjük az ízeket. Most a saját, 2 évvel
ezelőtti sárgabarack lekváromból került bele, de bármilyen lekvár alkalmas a célra.
A kenyereket párosával kisebb
darabokra vágtam és alaposan megkentem őket a lekvárral. Ez össze is kell, hogy
fogja, ne legyen túl híg, mert akkor kifolyhat.
A tojásból, lisztből és tejből,
vaniliával és sóval gyorsan kikeverve egy palacsinta tészta szerűséget kapunk,
annál talán lehet kicsit hígabb. A könyv szerint a kenyereket tejbe kell
mártani, de ezt értelem szerűen csak akkor tegyük, ha nagyon ki vannak
száradva. Én kihagytam ezt a lépést.
A párosával összeragasztott
lekváros falatkákat megmártottam a palacsinta tésztában és az olajon mindkét
oldalukat megsütöttem. Papírtörlőre szedtem, majd rögtön szórtam rá egy kevés
vaniliás cukrot. Langyosan a legfinomabb, porcukorral megszórva fánk- vagy bukta
szerű élményt nyújt. A szegények eledele volt, de bátran készítsük el, mert
pillanatok alatt megvan és egy jó laktató leves után tökéletesen elég.
További osztrák receptjeim itt vannak : Sacher torta, bécsi kuglóf, almás rétes stb...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése