Elvi kérdés nálam, hogy malacot
nem ! De egy fiatal sertés, az már más kategória, pláne hogy csak egy
darabja került haza, méghozzá egy szép bőrös karaj. Egyértelműen férfikezet
igényelt, ezért nem is volt vita tárgya, ki fogja elkészíteni.... és
természetes velejáróként a bejegyzést is megírni ☺ Férfimunka rovatunk következik:
1 bőrös fiatal sertés karaj csont
nélkül, kb 1 kg
frissen őrölt feketebors, kömény,
koriander a száraz páchoz
5 - 6 gerezd fokhagyma
3 – 4 babérlevél
10 – 15 szem összezúzott boróka
bogyó
10 – 15 szem összevágott
kapribogyó
1 kis ágacska rozmaring
½ liter dobozos világos sör + egy
kevés méz
só
„Ha a piacon járva kedvenc
hentesed pultjából egy szép, kicsontozott bőrös karaj (nem malac, nevezzük inkább
ifjú sertésnek!) csápol feléd nyugodtan csábulj el; érdemes! A zsákmányt otthon
- a bőrös rész kivételével – szórd meg bőségesen őrölt borssal, köménnyel és
koriander maggal, majd tedd a normál hűtő leghidegebb részére egy napra, hogy
legyen ideje magába szívni az ízeket.
A tett reggelén vedd ki, a bőr
kivételével sózd körbe és ha egy kicsit már felmelegedett a bőrt ügyesen
kockázd be kb. 1,5 cm-ként (olyan sűrűn, ahogyan később szeletelni fogod): csak
azt vágd át, a húst ne! A legélesebb kést válaszd, de ha el tudod csaklizni
párod sniccerét még jobb! A vékonyan kizsírozott tepsibe tedd a húst bőrével
felfelé, tény mellé 5-6 gerezd fokit, 3-4 babérlevelet, 10-15 szem összezúzott
boróka bogyót és ugyan ennyi nagyjából összevágott kapri bogyót, esetleg egy
rozmaring ágacskát, majd öntsd nyakon kb. 3 dl. világos sörrel.
A 200 C fokra
előmelegített sütőben fólia vagy fedő alatt süsd kb. 1 órát, majd fedő nélkül
még egy felet, hogy a bőr szép piros, ropogós legyen. Fontos; sütés közben negyedóránként
érdemes egy kis sörrel megkenni a bőrt, amikor már fedő nélkül sütöd, akkor egy
kevés mézzel ízesített sört használj. A végeredmény tetszeni fog a családnak;
jól kiegészíti egymást a sós, a kapritól egy kicsit savanykás, a sörtől picit
kesernyés íz, a méz pedig hab a tortán!
Krumpli pürét ettünk hozzá, amit meglocsoltunk a visszamaradt és átszűrt szafttal.”
Krumpli pürét ettünk hozzá, amit meglocsoltunk a visszamaradt és átszűrt szafttal.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése