ez most (megint) egy nagy
találkozás, vibráló színekkel és ízekkel. A sabji egy indiai zöldség alapú sűrű
egytál étel. Valahol láttam tán hasonlót, nem tudom, de tény, hogy a
lencse-batáta páros tervben volt már. A spenót utólag került a képbe, mert
éppen volt itthon friss bébispenót.
kb. 10 dkg lencse (ez most francia Puy lencse volt)
1 közepes méretű batáta
(édesburgonya)
1 kicsi sárgarépa (elhagyható,
csak éppen volt, sokat nem tett hozzá)
1 jókora marék friss bébi
spenót (ha nincs, akkor a leveles
fagyasztott)
1 kicsi fej vöröshagyma (vagy
hagymakrém)
1 nagy gerezd fokhagyma reszelve
1 ujjnyi gyömbér reszelve
őrölt koriander
őrölt római kömény
kurkuma
curry por
1 evőkanálnyi sűrített paradicsom
meleg vízben feloldva
só
frissen őrölt fekete bors
hegyes erős paprika vagy chili
ízlés szerint
A lencsét külön főztem meg, ennek
a módja a lencse fajtájától függ, mint ahogy az is, hogy kell-e áztatni vagy
sem. Ezt a lencsét nem kell, főzni pedig így lehet jól.
A curry alaphoz olajba gyömbért
és fokhagymát, vöröshagymát reszeltem és és megfuttattam. Ilyenkor mehet bele a
chili karika is, vagy a szárított pehely. Hozzáadtam a római kömény, a
koriandert, a curry port és a kurkumát, pár másodpercig keverve pirítottam,
majd felöntöttem egy kevés paradicsomlével. Kevergetve besűrűsödött, így a
többi paradicsomlét is hozzáöntöttem és a feldarabolt sárgarépát tettem először
bele. Amikor félig megpuhult, akkor tettem hozzá a nagyobb darabokra vágott
édesburgonyát.
Hagytam főni, végül a főtt
lencsét is hozzákevertem és összeforraltam az egészet. Ha túl sűrű, akkor kevés
vízzel, esetleg további paradicsomlével hígíthatjuk.
Végül, amikor már levettem a
tűztől, belekevertem a bébispenót leveleket is. Néhányat félretettem a
díszítéshez.
Nagyon finom köret lehet, vagy
akár önálló fogás is. Stílusosan csapatival vagy naan kenyérrel, de egy
ropogósra sütött tortilla is remek választás mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése