tipikus régi paraszti étel, az
egyszerű hozzávalókkal, amik minden háznál megtalálhatók voltak. Tojás, tej és
liszt – amiből persze palacsinta is lehetne ☺ De ez más, a Nagymamákra emlékeztető már az illata is, ahogy sül és
lehet figyelni milyen jópofán púposodik a tepsiben. Tartalmasabb leves után második fogásnak kiváló.
½ liter tej
2 egész tojás
15 dkg finomliszt
csipetnyi só
1 vaniliás cukor
1 teáskanál kristálycukor (lehet
több is, ízlés szerint)
1 – 2 dkg vaj
A hozzávalókból palacsinta
tésztát kevertem, először a tojást a cukorral jó habosra vertem, majd a lisztet
és a tejet is hozzákevertem. 15 – 20 percig állni hagytam, közben időnként
megkevertem.
Egy 20x30 cm-es tepsit vékonyan
kivajaztam, megszórtam liszttel, a felesleget kiszórtam belőle és ebbe öntöttem
a masszát. 190ºC-ra
előmelegített (alsó-felső állás) sütőbe toltam és 45 percig sütöttem.
Kb. félidőben kezd intenzíven
púposodni a tészta, ahogy kezd összesülni. Húsvillával kiszúrogattam ezeket a
nagy púpokat, mert különben a tészta alja nem érintkezik a tepsivel és nem sül
szép barnára. Ekkor már lehet a tetejét is vajazni, amit összesen kétszer
tettem meg: hideg vajjal végig kentem a tetejét úgy sütöttem tovább.
Nagyjából 7 – 10 mm vastag lett a
pite, lehet még nagyobb tepsibe önteni és akkor vékonyabb lesz még ropogósabb
külső réteggel. Kockákra vágva melegen, langyosan a legfinomabb. Porcukorral
szórva vagy lekvárral, ízlés szerint. Akkor jó, ha belül krémes, kellemesen
kiadva a tej ízét. Csak elképzelni tudom, milyen csodás lehetett ez régen a
háznál fejt friss tehéntejből.
Ezt a receptet megkönnyeztem. Lajosmizsei Nagymamám kemencéjében az udvaron de sokszor sütöttünk tejes lepényt! Nagyon olcsó, egyszerű. A tehénkék friss tejéből, a saját búzalisztből, tyúkocskáink friss tojásából készült. Nem is maradt már másnapra :-)
VálaszTörlésNekem is szép emlékek kötődnek hozzá Éva, a hódmezővásárhelyi Nagymamám sütött ilyet.
Törlés