2017. március 23.

Labneh a friss joghurtsajt

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire egyszerű dologról miért is kell receptet, illetve blogbejegyzést írni? Nagyon egyszerű a válasz is: hogy nem merüljön feledésbe, hogy a szakácskönyvként funkcionáló jelen gyüjteményemet „lapozgatva” időről időre elém kerüljön. Lássuk hát ezt a kiváló ínyencséget:


Hozzávalók:

1 nagy doboz sűrű joghurt (a görög tipusú, ez Bakoma volt)
1 csapott mokkáskanál só
a tálaláshoz olivaolaj, zaatar vagy más zöldfűszer

A joghurtot elkevertem a sóval. Egy tetővel rendelkező edénybe beletettem egy fém szűrőt, abba egy régi függönyből kiszuperált anyagdarabot és ebbe kanalaztam bele a joghurtot. Elméletileg muszlin kendőt kellene használni, gyakorlatilag még egy erősebb fajta papírtörlő is megteszi akkor, ha szűrőbe tesszük. De ha az autentikusabb fellógatást szeretnénk, akkor azért a textilia a javasolt. Rátettem a tetőt és betettem az egészet a hűtőbe. A cél az, hogy a nedvesség nagy része távozzon a joghurtból. Ezt a levet időnként kiönthetjük.
24 óra alatt kész lett, ezért is érdemes a jobbik fajta joghurtot használni. Ebből nem sok lé távozott, a krémsajt pedig erőteljes ízű és nagyon kellemesen kenhető állagú lett.


Amikor elkészült, óvatosan kiemeltem a szűrőből ás egy tálkába tettem. Meglocsoltam olivaolajjal és megszórtam a zaatarral.


2 megjegyzés:

  1. Szia Gabika! Én ezt tejfölből szoktam készíteni, csak só nélkül csöpögtettem 24 órán át, és 24 óra múlva mindenre használhatom, amire a Mascarponét használnám. Édes sütikbe krémnek, de szendvicskrémet, magyarosat, kolbászosat, medvehagymásat, mikor mit szintén ebből készítek. Ki fogom próbálni akkor a joghurtot is az ajánlásod kapcsán, és így sózva, köszike az ötletet. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, én is köszönöm az ötletet :) Édes verzióra nem is gondoltam, de tényleg, egy jó tejfölből nagyon is finom lehet :)

      Törlés