a bulgurnak 2 féle változata
létezik, ami a szemek méretét illeti Többnyire a nagyobb szemű törtbúzát, a
„török rizst” ismerjük, az már mindenütt kapható. Létezik azonban egy apróbb
szemű változat is, ami török boltokban beszerezhető. A kuszkuszhoz hasonló
módon lehet felhasználni, például ilyen salátákhoz is.
100 ml apró szemű bulgur pohárral
kimérve
150 ml víz
só
kurkuma
frissen őrölt bors
eper
zöld spárga
zöldhagyma
kígyóuborka
fokhagymapor
szumák
olivaolaj
borecet vagy citromlé
friss snidling
A bulgurhoz egy kevés olivaolajat
elkezdtem melegíteni és beleszórtam egy késhegynyi kurkumát. Ezután felöntöttem
a kimért vízzel, sóztam, borsoztam. Amikor felforrt, beleöntöttem a bulgurt és
fedő alatt pár percig forraltam. Elzártam a gázt és a fedőt letakarva hagytam a
gőzben készre párolódni.
A zöldhagymát felkarikáztam,
megsóztam, meglocsoltam az ecettel és szórtam rá szumákot. Az uborkát
meghámoztam, négybe vágtam, felszeleteltem és hozzá kevertem. A spárgát cukros
vízben 2-3 percig blansíroztam,majd hideg vízzel gyorsan lehűtöttem és
feldaraboltam. Ezt is a saláta alaphoz tettem és összeforgattam.
Az epret kicsumáztam és félbe
vágtam.
A bulgurt kihűtöttem, villával
fellazítottam és a salátába kevertem. Ízlés szerint sóztam még, végül a
felezett epreket is óvatosan beleforgattam. Olivaolajjal meglocsoltam és friss
snidlinggel megszórtam. Óvatosan kevertem, borsoztam még végül. Egy kicsit kell
állnia az ízek akkor tudnak összeérni.
Az eper és a spárga jó páros, nem
hiába egyszerre teremnek, szinte egymásnak vannak teremtve. Tésztával is jól
variálhatók, egy epres-spárgás tészta igazi nyári csemege.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése