Hugh Fearnley Whittingstall 3 jó
dolog a tányéron c. könyvében láttam egy nagyon szimpatikus összeállítást
cukkinire és tésztára, ebből egy kis variálással született ez a finom tavaszi
ebéd.
Bivalymozarella nem volt kéznél,
találtam viszont egy gyönyörű citromot és némi mascarponét a hűtőben.
Tökéletesnek bizonyultak.
Hozzávalók (3 adag):
25 dkg durum rigatoni vagy penne (mindenképpen rövid tészta)
1 gerezd fokhagyma
2 nagy cukkini – 50 dkg
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve
10 – 12 dkg mascarpone
parmezán vagy grana padano
fehérbors
só
snidling a tetejére
A cukkiniket nagy lyukú szeletelőn
felszeleteltem (reszelve is tökéletes).
Olivaolajat forrósítottam,
beletettem a vékonyra szeletelt fokhagymát, a cukkinit, a reszelt citromhéjat
és sóztam. Kicsit pirítottam, majd rácsavartam fél citrom levét. Fehérborssal
megszórtam és hagytam puhulni. Általában ropogósan szeretem a cukkinit, de itt
hagyni kell egészen megpuhulni, hogy egy krémszerű állagot kapjunk a végére.
Ekkor adtam hozzá a mascarponét
és bőségesen a reszelt parmezánból és jól elkevertem.
Közben a tésztát már fetlettem bő sós vízben főni és egy kicsivel rövidebb időt adtam neki, mint ami a
csomagoláson szerepelt. A főzővizéből jócskán adagoltam a cukkinis mártáshoz,
majd a leszűrt tésztát is hozzákevertem.
180ºC-on előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig sütöttem,
addigra a teteje gyönyörűen megpirult.
Tálalás előtt megszórtam frissen
vágott snidlinggel.
Isteni! :)
VálaszTörlésBizony, hogy az :) Érdemes a sütőben befejezni az ilyesmit, egészen más lesz :)
VálaszTörlés