vagyis stir-fry Jamie Oliver módra zöldségekkel, egy "Szakácsmustra" nevű gasztroblogger játék apropóján.
Főtt rizs sokszor megmarad, csak el kell tenni a hűtőbe és másnap már el is
készíthetjük ezt az izgalmas és gyors ételt – szinte bármilyen zöldségekkel,
amik éppen adódnak.
Hozzávalók:
jól behűtött főtt hosszúszemű,
basmati vagy jázmin rizs
1 piros színű paprika – Kápia
paprikát használtam
3 szál szárzeller (vagy más zöld
színű: borsó, zöldbab stb.)
szárított, beáztatott vagy
konzerv gomba jól lecsepegtetve
zöldhagyma vagy snidling
2 gerezd fokhagyma
1 hüvelykujj begynyi gyömbér
lereszelve
1 chilipaprika vagy chilipehely
ízlés szerint
2 tojás
szójaszósz 1-2 evőkanállal
1 evőkanál pirított szezámolaj
lime lé
frissen őrölt bors
só
Nagyon fontos az alapos
előkészítés, mert az étel percek alatt készül el, közben nincs idő sem
előszedni, sem felvagdosni már semmit.
Felszeleteltem a zöldségeket
hosszúkásra (bármilyen zöldségből lehet készíteni, de lehetőleg jó szines
legyen). A tojásokat felvertem, a fűszereket, szószokat odakészítettem, csak a
rizst hagytam a hűtőben, hogy jó hideg maradjon.
Olivaolajat öntöttem egy vastag
falú serpenyőbe (wok híján), jól felforrósítottam és beletettem a vékonyra
szeletelt fokhagymát, a reszelt gyömbért és a chilipelyhet. Összeforgattam és
már ment is bele a gomba, 1-2 perc után a zellerszár is és amikor pirulni
kezdett, a paprika is. Megint csak néhány kavarás, mert a zöldségeknek
roppanósnak kell maradniuk és nyakon öntöttem a szójaszósszal és azonnal
beleszórtam a hideg rizst. Kevergetve sütöttem, ismét csak néhány percig és
mikor már kezdett lepirulni, ráöntöttem a felvert tojásokat és hozzáadtam a
szezámolajat, majd egy kevés lime lét. Egy kis frissen őrölt bors és most
szórtam rá a felaprított friss snidlinget. Gyors keverés és azonnal tálaltam.
A tányéron megszórtam durvára
vágott friss petrezselyemzölddel (koriander lett volna az igazi, de nem volt és
annyira nem is szeretem).
Mennyei volt, máskor is lesz más hozzávalókkal. Külön tetszik benne, hogy kiváló maradék „eltüntető”, illetve változatossá tehető a mindig más zöldségekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése