Előfordult már velem, hogy a
gombhoz vettem a kabátot :) Jelen esetben a spanyol pimentón – füstölt
pirospaprika volt a gomb. Olyan ételre vágytam, amibe lehet adagolni belőle
jócskán. Így született meg ez fogás, melyet egy néhány éve egy krakkói
argentin étteremben evett „Albondigas” nevű csodás leves ihletett
Hozzávalók:
A gombócokhoz:
25 dkg darált marhahús
25 dkg darált sertéshús
1 tojás
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
1 jókora marék szárított snidling
fehérbors
só
Összeállítottam a masszát és hűtőbe tettem addig, amíg a
levest előkészítettem.
A leveshez:
3 db nagy paprika vegyes színekben (kaliforniai vagy kápia)
1 kis fej sonkahagyma vagy vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
pimento füstölt őrölt paprika
sűrített paradicsom
pici cukor
pici citrom- vagy lime lé
só
A paprikákat zöldséghámozóval
meghámoztam (ezt nem kell normál esetben, de én nem szeretem a héjakat) és
csíkokra vágtam. Egy kistálnyit félretettem belőle – ez lesz majd a levesbetét.
Olivaolajon éppen csak
megforgattam az apróra vágott sonkahagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát
és már dobtam is rá a felszeletelt paprikákat. Pirítottam egy kicsit, majd
lehúztam a tűzről és jól megszórtam a pimentoval. Kevés vízzel felengedtem,
belenyomtam a sűrített paradicsomot, sót, cukrot, citromlét és fedő alatt
puhítottam.
Közben megformáztam a
húsgolyókat.
Amikor nagyjából összefőttek,
botmixerrel krémesítettem, felöntöttem még vízzel és belepakoltam a
húsgolyókat.
A szeletelt nyers
paprikacsíkokkal és ízlés szerint erős paprikával megszórva tálaltam.
Tartalmas és nagyon ízletes
leves, tökéletes bevezetése lehet egy palacsintának, vagy bármilyen más süteménynek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése