A VKF (Vigyázz, kész, főzz) játék 62. fordulójának témája –
és így az étel központi hozzávalója – a rizs. Kedvencünk a basmati fajta,
amiből indiai fűszerezéssel egy különlegesen gazdag és összetett ízvilágú, testet
- lelket melengető egytál ételt
készítettem gujarati sárgarépa salátával.
Hozzávalók (2 adag):
1 csésze basmati rizs (250 ml)
1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1 pici vöröshagyma vagy krém
1 mandula méretű gyömbérdarab reszelve
1/4 mokkáskanál kurkuma
1/2 mokkáskanál currypor
chili pehely ízlés szerint
1 kis fahéjrúd
2 db csillagánizs
3 db zöld kardamom
(késsel megszurkálva)
só
pici cukor
10 dkg kesudió
1 maréknyi mazsola
10 dkg gomba (opcionális)
friss snidling vagy zöldhagyma
A biryani egy indiai fűszeres,
basmati rizs alapú étel. Csirkehússal és zöldségekkel egyaránt készítik. A
lényege az, hogy a rizs a fűszeres lében fő meg, így teljesen átveszi azok
ízeit.
A biryanihoz olivaolajat
hevítettem, rádobtam a fokhagymát, a
vöröshagymakrémet, gyömbért és kicsit sütöttem. Megszórtam a curryporral, chili
pehellyel és a kurkumával és hozzáadtam a kesudiót. Kicsit pirítottam, majd a
rizs következett, átforgattam, hogy alaposan bevonjon a fűszeres olaj minden
rizsszemet. Felöntöttem 2 csésze vízzel,
sóztam, beletettem a mazsolát és egy csipetnyi cukrot.
Még egyszer megkevertem, mielőtt
felforrt, beletettem a fahéjat, csillagánizst és a kardamomot.
10-12 percig főztem nagyon kis
lángon fedő alatt.
A gombát – ami az éppen itthon
lévő maradék, sós lében eltett apró erdei gomba volt - alaposan lecsöpögtettem,
majd olivaolajon átpirítottam és félretettem.
Amikor a rizs elkészült, villával
meglazítottam, belekevertem a pirított gombát, majd egy jókora marék friss
snidlinget is.
Gujarati sárgarépa salátával tálaltam
Én is szoktam készíteni, nálunk népszerű az indiai konyha. Nagyon finoman ízesítetted!!!
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlés