Azt mondják, a magyarok a piros
ételeket szeretik, piros galuskát azonban még nem láttam. Igaz, piros levesben
sehogy sem mutatna.... Hát én megcsináltam.... könnyű, krémes fehér karalábélevesbe tettem..... egy kis chilivel, hogy
még ütősebb legyen ☺
Hozzávalók (2 nagy adag)
2 db zöld karalábé
kevés vöröshagymakrém
1 nagy gerezd fokhagyma
½ citrom héja hámozva, nagy csíkban
1 jókora kávéskanálnyi olivaolajban eltett házi bazsalikom
só
1 db Medve zöldfűszeres tömlős krémsajt
durvára vágott friss petrezselyem
A galuskához:
1 tojás
1-2 dkg vaj
só
1 mokkáskanál pirospaprika + chili pehely
liszt amennyit felvesz, hogy puha, krémes állagú legyen
A karalábét meghámoztam és
nagyobb kockákra vágtam. Olivaolajra nyomtam a vöröshagymakrémből 1
kávéskanálnyit, mellé tettem a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Néhányat
kevertem rajta és már ment is rá a karalábé. Ezek a karalábék sok vizet
tartalmaznak, így lehet egy kicsit saját levében pirítgatni, majd egy kevés
vízzel felöntöttem.
Hozzátettem a bazsalikomot, sót
és a citromhéjat és fedő alatt pároltam.
Közben elkészítettem a galuskát:
a tojást felvertem, sóztam, hozzáadtam a vajat és a pirospaprikát,
chilipelyhet. Jól elkevertem, majd addig adagoltam hozzá a finomlisztet, amíg
jó galuska állagú lett.
A levest kipótoltam a kívánt
mennyiségű vízzel, ízesítettem még egy kicsit tovább főztem. A karalábét
haraphatóra akartam hagyni, így már szaggattam is bele a galuskákat –
stílszerűen – karalábé vájóval. Rusztikus, szabálytalan golyócskák sikeredtek ☺
A galuskáknak szó szerint 1-2
perc kellet csak, ekkor belenyomtam a krémsajtot és addig kevergettem, amíg el
nem olvadt. Rászórtam a durvára vágott petrezselymet. Fedő alatt hagytam néhány
percet állni.
Bőséges, de könnyű levesként
ebédre tökéletes, teljesen nyárias ízekkel. Utána küldhetünk még egy szelet kalácsot, néhány narancsos palacsintát esetleg lekváros buktát.vagy más süteményt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése