Kalácsot húsvétra szoktam csak
sütni, de ez most megváltozott ☺ Annyi
sok szép kalács receptet láttam az utóbbi hetekben, hogy előkaptam a jól
bevált kelt tészta receptemet és nekiálltam ennek a régimódi,
foltocskás-márványos kalácsnak.
Hozzávalók:
40 dkg liszt (20 dkg finomliszt +
20 dkg rétesliszt)
4 dkg porcukor
csapott kávéskanálnyi só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő cukros tejben
felfuttatva
1 tojás sárgája + 1 sárgája a kenéshez
8 dkg olvasztott vaj
Eddig az alaprecept, a kalácsot
innentől kezdve lehet variálni. Kétszínű kalácsot még nem sütöttem, de többször vettünk az utóbbi időben "gyári"-t és OlajBogyónál olyan jópofa tekerési technikákat láttam, hogy valami olyasmit
képzeltem el én is.
A liszteket a sóval, porcukorral
jól összekevertem, majd robotgépbe tettem és elkezdtem hozzáadagolni sorjában a
tojást, az olvasztott vajat, végül a felfutott élesztős tej nagy részét. Egy
kevés tejet hagytam meg, amibe 1 – 1,5 evőkanál átszitált kakaóport kevertem és
félretettem.
A tésztát alaposan kidolgoztam,
majd kb. a felét kivettem és a maradékhoz hozzáadtam a kakaós keveréket.
Összedolgoztam, végül ezt az adagot is kivettem az edényből. 10 percig
pihentettem őket, majd mindkettőt lisztezett felületen átgyúrtam még egyszer és
mentek külön-külön letakart tálba 35-40
percre kelni.
A 30 x 10 cm-es kenyérformát
eközben előkészítettem, kivajaztam.
A megkelt tésztákat külön-külön
kinyújtottam olyan szélesre, mint a sütőforma, majd a kakaósat rátettem a
fehérre és még egy kicsit igazítottam a nyújtófával a méretén. Ezután
feltekertem és beletettem a formába.
Újabb 10 perces várakozás
következett, ezalatt bekapcsoltam a sütőt 180ºC-ra és előkészítettem a tojássárgáját.
Megkentem a kalács tetejét, és 35
perc alatt készre sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése