2014. december 12.

Kakaós kelt kuglóf - Blogkóstoló 20.

A 20. Blogkóstolón Serpenyővirtuóz sorsolt és egy olyan kedves blogger társamat kaptam, akinek munkásságát régóta figyelemmel kísérem. Csodás süteményei vannak, sósak, édesek, keltek és krémesek egyaránt. Ő nem más, mint Tortafüggő Marisz. Boldogan vetettem bele magamat a sütiparadicsomba és egy csodás  kelt kuglófot választottam ki. 1 – 2 hónapja lehet, hogy megvettem a kuglófsütő formát és nem volt még felavatva. Ez a kakaós mazsolás kuglóf pont kapóra jött ☺


Hozzávalók:

1,5 dl langyos tej
15 dkg olvasztott vaj
csipet só (csapott teáskanállal mehet)
10 dkg kristálycukor
1 cs Burbon vaniliás cukor
2 tojás
fél – fél  citrom és narancs reszelt héja
kevés sárga vanilia aroma
50 dkg liszt
3 dkg élesztő

Kettéválasztás után az egyik felébe
1 maréknyi gőzölt mazsola
2 evőkanál kakaópor


Gyakorlatilag nem változtattam semmin, a vaniliás cukor és a kétféle citrushéj jött csak hozzá pluszban. A kakaót én is kevés forró vízzel és egy kis kristálycukorral elkeverve adtam a tésztához.

Kelt tésztát eddig többnyire úgy készítettem, hogy langyos tejben felfuttattam az élesztőt, itt azonban nem így kellett eljárni. Először a folyékony hozzávalókat kevertem össze (a felsorolás sorrendjében) a tejbe reszeltem bele a narancs és a citrom héját és a vanilia aromát is hozzáöntöttem. A végén jöttek a száraz hozzávalók, a liszt és a rámorzsolt élesztő.

Géppel alaposan kidolgoztam a tésztát, kettéválasztottam, az egyik felébe beledolgoztam a kakaót és hozzákevertem a mazsolát, majd külön – külön edényben letakarva kelesztettem. Nehezen indult meg, ezért a langyos sütőbe tettem tálastól.


Amikor duplájára keltek, kinyújtottam őket, egymásra tettem és feltekertem. A csíkból kört formáztam, összedolgoztam a végeket és beletettem a kivajazott kuglóf formába. Amíg a sütő melegedett, tovább tudott kelni.


180ºC-on sütöttem, most nem légkavarással és amikor a teteje kezdett pirulni, akkor egy előre formára vágott sütőpapírral letakartam. 45 perc alatt meg is sült szépen.


A formában hagytam hűlni, aztán óvatosan talpra állítottam. Nagyon szép lett, bár ez a fajta „sűrű” tészta nálunk inkább kenyér helyett vékonyra szelve reggelire, vacsorára megy, sem mint desszertként egy ebéd után. Akár a fonott kelt kalács, amit néhány nap után is pirítva tejeskávéval nagyon szeretek.



A saját kalács receptem alapján, az említett klasszikus módon felfuttatva az élesztőt sokkal könnyebb, ritkább szokott lenni a tésztám. Igaz, kicsit mások ott az arányok meg a liszt is kétféle. Hogy ez miért van, nem tudom. Nem tudom, rosszul csináltam-e valamit, vagy ennek így ilyennek kell lennie. Minden esetre azért az utolsó morzsáig elfogyott ☺

2 megjegyzés:

  1. Gabi, nem tudom, mi lehetett nálad a gond, de valóban tömörebb a te kuglófod tésztája, mint az enyém, ha megnézed a képeket látszik. Én kenyérsütő géppel dagasztottam a tésztát, ami nagyon alaposan megdolgozza. De a liszt minősége, az élesztő frissessége, stb. is befolyásolhatja. Sajnálom, hogy neked nem lett olyan pillekönnyű, mint nekem szokott. No, majd talán legközelebb! :)

    VálaszTörlés
  2. Láttam a képeken, azért is említettem meg. Nem baj, mert rossz nem volt, sőt :) Sok minden befolyásolja az eredményt és kétszer nem lesz semmi egyforma, de ez (is) a szépsége a konyhai alkotásoknak :)

    VálaszTörlés