Lassan ugyan, de csak közeleg a
tavasz, a medvehagyma szezon is és a tavaly oly gondosan eltett pestohoz még
hozzá se nyúltam. Úgy döntöttem, hogy rizottóba teszek belőle kiegészítve egy
kevés angol zellerrel. Az pedig a mandarint kívánja meg egy kis ropogtatni való
pirított napraforgó magot.... hát így született ez a különlegesség.
Hozzávalók:
1 bögre rizottó rizs
kb. 1 liter zöldségleves vagy
csirkeleves
4 szál angol zeller (szárzeller)
1 salotta hagyma vagy pici
lilahagyma
1-2 mandarin
2 teáskanál medvehagyma pesto
1 marék sózott napraforgó mag
szárazon megpirítva
1-1,5 dl száraz fehérbor
1-2 dkg vaj
2-3 dkg reszelt Grana Padano
frissen őrölt bors
A magokat megpirítottam, a
szárzellert pedig zöldséghámozóval megszabadítottam a külső rostjaitól,
felszeleteltem és blansíroztam. Így gyönyörű zöld maradt a színe.
A rizottóhoz forró olivaolajra
tettem az apróra vágott hagymát, elkevertem, majd rátettem a rizst és 1
kanálnyit a medvehagyma pestoból. Kicsit kevertem, felöntöttem a borral és
hagytam elfőni. Ezután már a levessel öntöttem fel, mindig egy-egy
merőkanálnyival. Fűszereztem és folyamatosan kevertem. 8-10 perc után
beletettem a zeller felét.
Kb. 20 perc után , amikor a rizs
már puhára főtt, beletettem a második kanálnyit a pestoból és ekkor kevertem
bele a maradék zellert is, néhány darabot meghagyva díszítésnek. Elzártam a
gázt, majd a vajjal selymesre kevertem a rizottót és beleszórtam a parmezánt
is.
Tálaláskor a tetejére tettem a
nyers zellereket, a cikkekre szedett mandarint és megszórtam a magokkal. Az
ízek és az állagok kavalkádja.... a selymes rizs, az üde, roppanós zeller, a
hideg, édes mandarin és a sós pirított magok ... alig bírtam abbahagyni a
falatozást ☺
Szeretem a rizottót, különlegeset készítettél! :)
VálaszTörlésKöszi :) Nekem is nagy kedvencem és igazán korlátlanul variálható étel.
Törlés