2015. február 20.

Gombaleves tejfölösen – kaprosan

Olyan igazi, ízig-vérig vaskos gombalevesre vágytam, amiből egy nagy tányérnyi elég is ebéd gyanánt. Sűrűn, tejfölösen - kaprosan és nagyon intenzív ízekkel. Íme az eredmény:


Hozzávalók:

¼ kg csiperke gomba – ez esetben csak elővettem a fagyasztóból a korábban zsírjára lesütött adagot
maréknyi szárított  vargánya beáztatva
2 sárgarépa
vöröshagyma krém
1-2 szál szárzeller
hús- vagy zöldségleves alaplé
kiskanálnyi vöröshagymakrém
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1 teáskanálnyi paradicsom püré
pirospaprika
frissen őrölt bors
kevés kakukkfű
1 teáskanál liszt
3-4 evőkanál tejföl
kapor – ha nincs friss, akkor inkább a fagyasztott, mint a szárított
fél marék levesbe való száraztészta

A gombát – friss gomba esetén – feldaraboljuk és egy kevés oliva olajon fokhagymával lepirítjuk.
Most ez a lépés kimaradhatott, így az oliva olajra csak a fokhagymát és a vöröshagyma krémet tettem rá, elkevertem és már mentek is rá a gombák. Egy kevés. kb. 1 teáskanálnyi paradicsom püré, pirospaprika, kakukkfű, só, bors és egy gyors keverés. Ezután a vargánya áztató vize is, mert abban koncentrálódnak az ízek. A sárgarépát és a szárzellert kisebb darabokra vágva szintén a fazékba tettem és az előkészített zöldséglevessel felöntöttem.

Addig főztem, amíg a zöldség félpuhára nem főtt. Ekkor beletettem a tésztát és adtam neki még 10 percet.

Közben elkészítettem a habarást a lisztből és a tejfölből. Ebbe kevertem bele a fagyasztott kaporleveleket, majd az egészet a levesbe kanalaztam és még pár percig forraltam.


2 megjegyzés: