2015. február 12.

Sörös kenyér

... a la Hugh
Nem vagyok kenyérsütögető, eddig még egyszer sem sütöttem. Nem eszünk túl sok kenyeret, ezért aztán valahogy komolyan sosem merült fel ez az igény. Most azonban Hugh River Cottage műsorában egy igen érdekes kenyeret sütöttek – sörrel. Formában készült, mindössze fél kilónyi, így eldőlt, hogy jön a próba. Érdemes volt... egészen különleges, ropogós héjú csoda született.


Hozzávalók:

50 dkg lisztkeverék (35 dkg búza finomliszt és 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 sütőpor
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
½ liter világos sör (dobozos lehetőleg, abban több a szénsav)
pirított napraforgómag 1 – 2 marékkal, vagy tökmag, de dió is lehet.
Hugh szerint mazsola is mehet bele... ezt most kihagytam

Végtelenül egyszerű a történet: a sütőporral, sóval, cukorral jól elkevertem a liszteket egy keverőtálban.  Beleszórtam a magokat is, majd elkezdtem önteni hozzá a szoba hőmérsékletű sört. Közben csak kézi habverővel kevergettem, nem akartam nagyon kikeverni a sörből a szuflát. Szépen beleadagoltam az összes sört, próbáltam egyenletesen eloszlatni, míg a végére egy viszonylag híg, sima keveréket nem kaptam.


A sütőt már a művelet előtt bekapcsoltam 180ºC-ra légkeveréses állásban, a kenyérformát pedig kikentem zsírral.

Beleöntöttem a masszát a formába, elegyengettem és betettem a sütőbe. Ezen a hőfokon hagytam 8-10 percig és figyeltem hogy mikor kezd a tészta megemelkedni. Amikor ez megtörtént, visszavettem a hőfokot 160ºC-ra és további 1 óra 20 percig sütöttem. A végén tűpróbával ellenőrizni kell és ha szükséges, 5-10 percet még tovább sülhet. Nálam még kapott 5 percet, biztos ami biztos.


A frissen kisült kenyeret kiborítottam a formából és egy rácsra tettem hűlni. Nem szabadna, de felvágtam, mert kíváncsi voltam.... és kicsit meg is ijedtem, azt hittem, nem sült meg rendesen. De igen, megsült. Hagyni kell teljesen kihűlni 2 – 3 óra elteltével szabad kóstolgatni. Tökéletes lett, igazi „ízes” finom kenyér ropogós héjjal és szép ritka belsővel. A pirított napraforgómag íze is nagyon jól érvényesül. Az elkészítése pedig tényleg pillanatokat igényel csak.



Vajjal, sajttal, egy forró tejeskávéval pazar vacsora, vagy reggeli.

10 megjegyzés:

  1. Csúcs, ez nagyon jó ötlet, és még kelesztgetni sem kell. És a sör, óriási ötlet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az, pillanatok alatt össze lehet keverni aztán már csak ki kell várni, amíg kisül.

      Törlés
  2. Ez aztán különlegesen hangzik! Érdekes lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Most sütöttem 8 db élesztős zsemlét, sört még venni kell, ki lesz próbálva.

    VálaszTörlés
  4. 5féle receptet próbáltam, de mivel az élesztő elég nagy ritkaság, a kovász-mesterségemen pedig van mit csiszolni, az 5 próbálkozásból csak a 3. volt sikeres. Hatodjára akadtam erre a receptre, és azóta csak így sütöm. Kellően lusta recept, gyorsan megvan, az eredmény pedig tökéletes, és imádjuk. IPA sört használtam erre a célre, mivel markáns íze miatt úgy "magában" nem nagyon fogy. Nagyon finom! Ráadásul olyan barna színt ad a kenyérnek, mintha teljes kiőrlésű lenne. Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó de örülök :) nem is gondoltam anno, mikor sütöttem, hogy eljön az idő, amikor újra elővesszük a receptet. Az biztos, hogy a lehető legegyszerűbb és kiváló.

      Törlés