Hogyan történhetett, hogy
legalább 8 éve nem ettünk ilyet..... igen, azt hiszem, a bőség zavara. Túl sok
étel vár még megkóstolásra, de szerencsére azért a jól bevált és szeretett
fogások sem merülnek a feledés homályába. Előételnek tekinthető talán, de
körettel tökéletes főételnek is. Elkészítési ideje pedig igen barátságos, idő
szűkében is megvalósítható.
10 db nagyobb fehér csiperke gomba
20 dkg juhtúró
nagy csokor kapor
1 tojás sárgája
1 gerezd fokhagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma lereszelve
frissen őrölt bors
vegyes sajtok reszelve, lehet
köztük füstölt is (praktikusan, ami akad a hűtőben)
bacon
a körethez 1 bögre basmati rizs
(2,5 dl)
0,5 dl apró rizstészta
kevés olaj
A gombák tönkjeit kitörtem és a
fejek peremét is megfaragtam egy kicsit, hogy több tölteléket lehessen
ráhalmozni. Kefével alaposan letisztítottam őket folyóvíz alatt és hagytam
kicsit leszáradni.
A juhtúrót kikevertem a tojással, fokhagymával, borssal, kaporral. Kaporral jó bőven, mert nagyon szeretjük. Amikor éppen nincs
friss kapor, akkor inkább – ha van – a fagyasztott legyen, mint a szárított. Sózni
nem is kellett, de természetesen lehet.
A sütőt előmelegítettem 180ºC-ra légkeveréssel. Egy nagyobb
tepsit kikentem egy kis olivaolajjal.
A túrókeveréket elosztottam a
gombákon kicsit púposra formázva. Rászórtam a reszelt sajtot, végül a baconből
is tettem mindegyikre egy-két szeletkét.
25 percig sütöttem, a végén pedig
a grill alá tettem pár percre.
Közben egy lábasba egy kevés
olajat öntöttem és a tésztát megpirítottam rajta. Folyamatosan kevergetve a
rizzsel együtt is jól átforgattam, majd kétszeres mennyiségű vízzel (itt
összesen 2x3 dl kellett) felöntöttem és sóztam. Úgy, mint a natúr Basmati
rizst, 12 perc alatt lefedve, kevergetés nélkül készre főztem. Ezután állt még
a fedő alatt. Tálalás előtt villával fellazítottam.
Amikor a gombák elkészültek, a
rizst elrendeztem a tányéron és a tetejére állítottam a gombákat.
Még sosem ettem ilyet, de szeretnék :) Kaphatok? :)
VálaszTörlésKihagyni vétek lenne, de ha egyszer megkóstolod.... :)
Törlés