Igazi mindent bele leves,
természetesen ennyi belevalót külön-külön senki nem fog beszerezni. Ha azonban
találkozunk egy ilyen vegyes csomaggal, érdemes megvenni, mert nagyon jó ízű
tartalmas téli levest készíthetünk belőle. Esetleg egyfajta babot és lencsét is
keverhetünk, akkor már megmutatja magát ez az ízvilág.
Kicsit tartottam tőle, hogy a
különböző hüvelyesek megfőnek-e egyszerre. A helyzet az, hogy teljesen nem. Van
benne puha és kicsit harapható is a végén, de ez adja a különlegességét.
Hozzávalók:
20-25 dkg vegyes száraz hüvelyes
(babok, lencsék, felesborsó, minél több fajta)
1 kis üveg sűrített paradicsom
zöldség alaplé
2 – 3 gerezd fokhagyma
lilahagyma
babérlevél
toszkán fűszerkeverék (oregano,
rozmaring, bazsalikom, kakukkfű)
só
pici cukor
bruschetta kifliből vagy pirított
zsemlekocka
reszelt Parmezán vagy Grana
Padano
A bab-lencse keveréket - a csomagoláson lévő utasítással pont szembe
menve – előző este beáztattam hideg vízbe. Kiderült, ez nagyon is hasznára
vált. Só nélkül, babérlevéllel és 1 gerezd egészben hagyott fokhagymával
majdnem készre főztem.
Másik edényben olivaolajra dobtam
a vékonyra szeletelt fokhagymát és a finomra vágott lilahagymát. Gyors keverés
után már ment rá a paradicsom.
Fűszereztem a szárított zöldfűszerekkel, majd sóval és a cukorral
beállítottam az egyensúlyt.
Beletettem a már majdnem készre
főtt keveréket a főzőlevével együtt. A
babérlevelet is áttettem bele. Még egy jó negyed órát főztem a paradicsom miatt
is, meg a babnak teljesen meg kellett puhulnia.
Egy tálkába szedtem a levesből, a
tetejére pedig fokhagymás bruschettát tettem, melyet még a reszelt Grana
Padano-val is megkoronáztam. Nem ez lesz az idei fotoverseny győztese, az
biztos ☺ A nyersen gyönyörű
színekben pompázó babok és lencsék elvesztették csillogásukat, cserébe viszont
kiadták az ízüket és hát mégis csak ennivalóról van szó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése