más néven halmoli. Camellia
Panjabi: A legjobb curry receptek Indiából c. szakácskönyvéből való ez a
recept. Ritkán fordul elő nálam egy recept pontos követése, de ebben az esetben
ez csak így tudott működni. Feltétlenül szeretném az autentikus ízeket
megtapasztalni (már amennyire az itt kapható alapanyagokkal ez lehetséges)
mielőtt variálni kezdek.
2 szelet fehér húsú halfilé
(afrikai harcsafilé)
késhegynyi kurkuma
2 teáskanálnyi lime lé
só
1 kicsi doboz kókusztej konzerv
(165 ml)
olaj
1 kisebb apróra vágott salotta
(vörös) hagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
1 teáskanál sűrített paradicsom
2 szem egész feketebors és néhány rózsabors
2 szegfűszeg
2 zöld kardamom a hüvellyel
együtt
6-8 currylevél
frissen őrölt bors ízlés szerint
1 szárított piros chili
(eredetileg friss zöld chili kellene bele)
A halat bepácoltam 1 teáskanál
lime lé, egy késhegynyi kurkuma és só keverékébe a főzés előtt 15-20 perccel.
Olajat öntöttem egy serpenyőbe,
abba reszeltem bele a fagyasztott gyömbért, és az átnyomott fokhagymát,
valamint a nagyon apróra vágott salotta hagymát. Pirítottam őket együtt, majd a
késsel megszurkált chilipaprikát is beledobtam.
Amikor kicsit megpirultak, akkor hozzátettem a paradicsomot, kurkumát,
borsot, szegfűszeget és kardamomot. Egy teáskanál lime lé is került még bele és
só ízlés szerint.
A kókusztej felét duplájára
hígítottam vízzel és azt is ráöntöttem. Pár percig főztem a mártást, majd a
leöblített halszeleteket is beletettem és 5-6 perc alatt készre pároltam őket.
A maradék, sűrű kókusztejet a
végén öntöttem csak hozzá és azzal már csak éppen egyet rottyantottam rajta.
Köretként egy különleges kapros
rizst (suwa csaval) készítettem mellé.
1 bögre basmati rizs
olaj
2 egész zöld kardamom
1 marék szárított kapor
zöld chili (itt szárított,
morzsolt Jalapeno)
Az olajra dobtam a kardamomot és
a chilit, sóztam kevertem, majd a kaprot és végül a rizst is rászórtam. Azzal
is jól elkevertem, kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Felforrás után fedő
alatt nagyon kicsi lángon 12 perc alatt készre főztem. Hagytam állni a gőzben,
majd villával fellazítottam.
Tálaláskor a rizs tetejére vagy
mellé kanalazhatjuk a mártást és végül a halszeletet is a tányérra tesszük. A
mártásból a leveleket és az egész fűszereket kiszedhetjük és a tányéron
díszítésként a hal tetejére tehetjük.
Különleges, finom, könnyű étel, a
csípőssége természetesen egyedi ízlés szerint állítandó be, de valamennyi
pikáns ízre feltétlenül szükség van.
Halam nem volt, de elkészítettem csirkemellből- nagyon finom lett!!!!! :)
VálaszTörlésÓ, az is tökéletes, gondoltam már én is erre a megoldásra. Örülök, hogy ízlett :)
Törlés