2015. december 21.

Pisztáciás bonbonok amatőr módra

Nem vagyok bonbon készítő és a – most már 2 db – szilikon öntőformán kívül nincsen is hozzá való felszerelésem. Nem is tervezem, hogy ebbe az irányba komolyabban elmélyedjek. Kedvtelésnek azonban nem rossz ez az egyszerű mód, mellyel kedvünkre ízesíthetünk csokoládékat. Ajándéknak sem utolsó főleg akkor, ha már belejöttünk, hogyan legyen szép, fényes és légbuborékoktól mentes a bonbonunk.


Hozzávalók:

10 dkg fehér csokoládé
1 marék enyhén megpörkölt sós pisztácia mozsárban durvára törve
2 mokkáskanál rózsavíz
1 csapott mokkáskanál céklapor

10 dkg étcsokoládé (45%-os, de inkább több legyen)
1 marék enyhén megpörkölt sós pisztácia mozsárban durvára törve
1 - 2 mokkáskanál nescafé
4-5 szem kardamom mozsárban megőrölve

Az eljárás mindkét csokoládénál ugyanaz:

Előkészítettem az ízesítésre szánt hozzávalókat és a szilikon öntőformát, hogy a kezem ügyében legyenek.
Vízgőz fölött egy fém tálkában elkezdtem megolvasztani a kockákra tördelt csokoládé 2/3-át.  Folyamatosan kevertem és amikor felolvadt, levettem a tálat a gőzről és hozzátettem a maradék 1/3 szintén kockákra tördelt csokit. Addig kevertem, amíg ezek a kockák is fel nem olvadtak. Ez a legegyszerűbb módja a temperálásnak és úgy tűnik, tényleg egész jól működik.


Ezután beleforgattam a masszába a pisztáciát és a többi hozzávalót is. Visszatettem a gőz fölé és kevergetve kicsit újra melegítettem, hogy könnyebb legyen kiadagolni. Két kávéskanál segítségével a formába adagoltam a csokit. A szilikon formát kis tálcára tettem és így az asztalhoz ütögetve próbáltam a levegőt kiütni belőle. Egy kevés maradt benne sajnos, de legközelebb majd alaposabb leszek.

A teli töltött formát hideg helyre tettem és néhány óra múlva ki is lehetett pattintani a kész bonbonokat. Szórócukorral feldíszítettem néhányat, majd papírkapszlikba és fémdobozba téve készen is álltak a fogyasztásra. Aki ügyesebb, mint én, az már az első adagokat is elajándékozhatja.



2 megjegyzés:

  1. szépek lesznek ha jól ki van tisztítva, és csillog a forma belseje, ha odacsapkodja az ember a formát amikor a csoki benne van, akkor a bubik felszállnak, és a temperálás pontos betartása aminek eredménye a szép fényes, és egyenletes felületű bonbon. Viszont ezek is szépek, és biztos finomak is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen ezek a kritikus pontok. Csapkodtam én a pulthoz, de jobban kellett volna :) Temperálni meg csak ezzel a gyors módszerrel tudok. Gyakorlás és még jobb lesz :)

      Törlés