Decemberben Passauban jártunk,
Adventkor. Azóta nem hagy nyugodni ez a fánk. Az adventi vásárban sütötték az ehhez hasonló, csak
jóval nagyobb méretű csillag formájú fánkokat és amint kivették a zsírból (mert
abban sült, ahogy nálunk is) egyből beleforgatták a fahéjas kristálycukorba.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
½ élesztő (2-3 dkg)
2 dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
2 tojás sárgája
5 dkg vaj
2 – 3 evőkanál tejföl
½ kávéskanál só
fahéj és kristálycukor a
forgatáshoz
Az élesztőt a langyos, cukros
tejben felfuttattam. A liszteket elkevertem a sóval és először a tojás sárgákat
adtam hozzá. Ezután összeállítottam a tésztát az élesztős tejjel és a
tejföllel. A legvégén került bele az olvasztott (de nem meleg) vaj.
Robotgép dagasztókarjával a vajat
teljesen beledolgoztam.
Az edényt letakarva kb. 1 órát
kelesztettem, ekkorra már duplájára nőtt és szép, ritka, könnyű tészta lett.
Vékonyra, ½ cm-esre nyújtottam, persze emelkedett még ekkor is tovább.
Kiszúrtam a csillagokat, majd a maradékot újra összedolgoztam. Még egy sorozat
csillag lett, az utolsó maradékból már karikákat, fonatokat formáztam. Ekkor
már nehéz vele dolgozni.
Nagy serpenyőben felmelegítettem
a zsírt, de nem szabad tűzforróra. Kicsi lángon, lassan sütöttem a fánkokat,
majd megfordítva szintén kis lángon sültek tovább. Fánklapáttal kiszedtem őket
és azonnal a fahéjas kristálycukorba dobtam. A tálat kicsit megrázva rátapadt
valamennyi. Ezután papírral bélelt tepsibe tettem.
Nagyon jó ízt ad a fahéj a fánknak,
ez persze nem zárja ki, hogy lekvárt kínáljunk mellé. További porcukrot is
szórhatunk a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése