ahogy mi szeretjük. Mert
szeretjük, nagyon, amúgy férfimunka módra. De ezzel is megvárjuk általában a karácsonyi őrület végét.
Ilyenkor januárban megint van esély igazi jó savanyú káposztára, a
gyorstalpalós, liszttel felturbózott készlet már eltűnt az árusoktól.
1 egész hátsó csülök (nyers, nem
füstölt!)
kb. 10 dkg. apróra vágott
kolozsvári szalonna,
2 kg jó minőségű savanyú káposzta
(ha nagyon sós érdemes egy kicsit átöblíteni hideg vízzel legalább a felét!)
3 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsom püré
1 púpozott mokkáskanál őrölt koriander
1 mokkáskanáli őrölt szegfűbors
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál őrölt kömény
1,5 púpozott evőkanál jóféle
pirospaprika
só
A csülök húsban hosszában vannak
az inak; ezt praktikus kivagdalni, utána a húst hosszában csíkozzuk majd
keresztben szeleteljük, így lesz valóban puha. A felkockázott nyers húsra
szoktam rászórni és összekeverni a borsot, köményt, koriandert és a szegfűborsot,
mert így a hússal együtt tud pirulni és jobban összeállnak az ízek.
Utána már a hagyományos módon
készül; az egyik lábasban csinálunk egy jó pörköltet a szokásosnál talán egy
kicsit hosszabb lével, a másik lábasban pedig a kissé összevágott savanyú
káposztát (rövidebb szállal könnyebb enni!) párolom puhára kevés vízzel.
Amikor mindkettő puha és az ízek
is „beálltak” összekeverem és még egy jót rottyantom.
Frissen sem rossz, de ha igazán
jót akarunk, akkor tegyük hidegre és másnap ez egész adagot szép lassú tűzön
melegítsük fel. Mert a káposzta tényleg felmelegítve a legjobb ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése