Gondolkodtam rajta, hogy lencsét
is teszek bele, meg babot a mondóka miatt ☺ Végül elégségesnek bizonyultak a kiválasztott zöldségfélék. A
vajas galuska volt a lényeg – ezt szerettem volna enni megint. Egy egyszerű, de gazdag zöldségleves abból, ami
éppen van kéznél és a kiskanállal beleszaggatott vajas galuskák..... ennyi ☺ Ha már ilyen hideggel indul az év, legyen egy jó melengető leves az első bejegyzés.
sárgarépa, kelbimbó, zöldborsó,
csicseriborsó – és/vagy ami éppen van otthon.
vöröshagyma, vagy hagymakrém
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
lestyán
3 szem szegfűbors
frissen őrölt tarka bors
kevés chili pehely
só
frissen őrölt fekete bors
valamilyen alaplé, ha még
erőteljesebb ízekre vágyunk.
1 tojás
liszt (kukorica + búza
finomliszt)
vaj
1 kemény tojás
Elkészítettem a zöldséglevest –
olivaolajra rádobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, a hagymakrémet és a
felszeletelt zöldséget, pirítottam egy keveset, majd a felszeletelt
sárgarépával kezdtem. Jól átforgattam, kicsit pirítottam és egész kevés vizet
adtam hozzá. Beleszórtam a chilipelyhet. a szegfűborsot, borsot, sót, szárított
lestyánt. Ezután a kelbimbó és a borsó következett és a vízmennyiséget is
növeltem.
A csicseriborsó, mivel már főzött
állapotú volt, csak a végén került bele.
Hagytam főni, közben megfőztem 1
tojást és elkészítettem a vajas galuskát:
1 tojást felvertem, 1 szeletke
vajat belekevertem (20 dkg-os vajból ½ cm-es szelet kb.) sóztam, szórtam bele 1
evőkanálnyi kukoricalisztet. Villával elkezdtem kidolgozni, innentől már
finomlisztet tettem bele, annyit, hogy nokedli állaga legyen.
Amikor a zöldségek már
megpuhultak a kíván állagúra, akkor kávéskanállal beleszaggattam a galuskákat a
levesbe. Néhány percig főztem, majd elzártam a gázt és a durvára darabolt
petrezselyem zöldet a tetejére szórtam.
A felszeletelt tojással díszítettem
a levest a tányérban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése