Ez az egyszerű kevert sütemény
hasonló formában már szerepelt nálunk. Hasonlóban, de nem így és akkor valahogy
nem is ízlett. Egy kicsit változtattam és végül egy olyan megoldás született,
ami maga az illatos bűnbeesés ☺
15 dkg finomliszt
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg rétesliszt és búzadara
vegyesen
1 teáskanál szódabikarbona
csipet só
3 evőkanál kristálycukor
2 egész tojás
½ citrom leve
1 citrom lereszelt héja
1,5 – 2 dl tejföl vagy sűrű
joghurt
szirupban eltett bébicitrom
felkarikázva (helyette filézett mandarin szeletek) a díszítéshez
A sziruphoz:
2 citrom leve és lereszelt héja
3-4 evőkanál kristálycukor
annyi víz, hogy a teljes
mennyiség 3,5 dl legyen.
A sütőt előmelegítettem
légkeveréses állásban 170ºC-ra.
Egy tűzálló tálat (24x15 cm) kikentem zsírral és megszórtam rétesliszttel.
A tojásokat a cukorral habverővel
jól felvertem. Még robotgépet se nagyon érdemes elővenni, olyan könnyen
összekeverhető a tészta. Hozzákanalaztam a joghurtot, a citrom levet és reszelt
héjat és azzal is megkevertem. Egy másik tálban összekevertem a liszteket a
sóval és a szódabikarbonával. Ezt azután
apránként beleforgattam a masszába. A szódabikarbona azonnal elkezdett
dolgozni, ezért fontos, hogy a sütő már meleg legyen, mert azonnal be kell
tenni. Gyorsan a tálba öntöttem és elegyengettem, majd ment is be a sütőbe.
10 percig sütöttem a fenti
hőfokon, utána lejjebb vettem 150ºC-ra
és még 20-25 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrizzük le, mielőtt kivennénk.
Amíg a tészta sült, elkészítettem
a szirupot. Felfőztem, pár percig hagytam forrni, amíg a cukor teljesen
felolvadt, majd melegen tartottam.
A tésztát kivettem a sütőből,
húsvillával megszurkáltam egészen az aljáig és 5x5 cm-es kockákra vágtam. A
forró szirup felét kanalanként ráöntöttem. Ha hőálló vagy kerámia edényben készül, akkor
különösen lassan adagoljuk a szirupot, nehogy elpattanjon az edényünk.
Kb. 30 perc múlva a maradék
szirupot is rákanalaztam. Nem kell megijedni, hogy a lé a tetején áll, mert fel
fogja az összeset szívni a tészta.
Bízzunk csak meg benne. Másnapra
eltűnik a szirup, a tészta még magasabbra emelkedik és egységes, kellemes
szaftos állaga lesz.
A tetejére nem is muszáj semmit
tenni, de ha akarunk, akár még pirított mandulával is megszórhatjuk.Az előre felvágásnak köszönhetően
könnyen tehetjük tányérra és kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése