2016. február 9.

Palacsinta variációk

Van már palacsinta nap is ☺ Véletlenül mára időzítettem a palacsinta sütést, ami azért elég gyakori nálunk. A túrós mint standard mellé egy kis változatosság is került, mert ha már ilyen nap van, akkor legyen!


A palacsinta tésztájára mindenkinek megvan a jól bevált receptje. Az enyém most 3 tojást, sót, 30 dkg finomlisztet,  ½ liter tejet és 1-2 dl szénsavas ásványvizet tartalmazott. Sütés előtt 1 órával bekevertem, így a liszt meg tudott dagadni és szépen összeállt. Ha kell, ilyenkor lehet még ásványvízzel hígítani.

Sütni csakis zsírral ! Megolvasztottam egy kevés zsírt egy üveg kis kancsóban, abból könnyű adagolni. Egy-két csepp kell csak a jóféle palacsintasütőbe és mehet rá a tészta.

Töltelékek:


1. Almás

Itt nem is töltelékről van szó, hanem a sütés végén, amikor már csak 1 – 2 palacsintára való anyag van, abba belereszeltem egy savanyú (Granny Smith) almát és megszórtam egy kevés fahéjjal. Így sütöttem, ezek jóval vastagabbak és már csak némi porcukor kell rá és lehet enni.


2. Citromos

A létező legegyszerűbb,  kristálycukor és citrom/citromlé biztos mindig akad otthon. Nagyon finom, üdítő, amolyan limonádé feelingje van.



3. Mazsolás - túrós

¼ kg túró kikeverve 2-3 evőkanál tejföllel (függ a túró nedvesség tartalmától) , 4-5 teáskanál porcukorral, egy csipet sóval, fél marél mazsolával és egy fél citrom reszelt héjával.


4. Mákos

Mint egy miniatűr bejgli..... a tölteléket lehet az enyémnél gazdagabban is szórni. Csak egyenlő mennyiségű darált mák és porcukor keveréke, semmi más.

És még lehetne folytatni a sort.... na majd legközelebb ☺

2 megjegyzés:

  1. Mind remek! A zsírban sütésedet megfogadom, húsféléket csak azzal készítem, de a palacsintához olajat szoktam keverni és úgy sütni. Mindenképpen kipróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen más zsírral. Nem kell olaj a tésztába, olvasztott zsírral picit megkenni a serpenyőt és kész. Nincs büdös utána és ez fontos szempont :)

      Törlés