2015. február 1.

Hússal töltött (Hortobágyi) palacsinta

... ahogy mi készítjük ☺ Tipikusan az az étel, melyet minden pasi szeret és amitől minden asszony ódzkodik, mert elég pepecselős… De azért annyira talán nem J
Minden esetre, ha már nekiállunk, jókora mennyiséget kell csinálni, hiszen adagokban tökéletesen fagyasztható.


Hozzávalók:

Ha nagyon leegyszerűsítjük: pörkölt és palacsinta... ☺
Ha nincs éppen pörkölt:
40-50 dkg vegyes apró hús (praktikusan a különböző „eselékek”, melyeket fagyasztóban összegyűjthetünk – csirke, pulyka stb)
vöröshagyma
pirospaprika
vaj
frissen őrölt színes bors
palacsinták
paradicsompüré
tejfölös habarás

Elkészítettem egy, a szokásosnál kissé bővebb szafttal rendelkező pörköltet.  Szűrőben hagytam lecsepegni, az értékes szaftot felfogva. A sűrűjét a húsdaráló legnagyobb lyukú tárcsáján átdaráltam, mert textúra kell neki, ne legyen pépes. Még forrón belekevertem 4-5 dkg vajat, ettől selymessé és nagyon ízletessé vált.


A palacsintákat már előre megsütöttem, nekem ez a recept vált be. Mivel minden esetben kicsit sósra sütöm őket, ezért most is pont úgy sütöttem , ahogy szoktam.

A palacsinták közepére kb. 1 evőkanálnyit tettem a töltelékből, majd boríték szerűen összehajtogattam őket. Egy kizsírozott kerámia sütőtálba félig egymást átlapolva felsorakoztattam a csomagocskákat úgy, hogy a hajtás alulra került.


A mártáshoz egy kevés olivaolaj és vaj keverékén megpirítottam 2-3 evőkanál paradicsompürét, majd beleöntöttem a töltelékből visszamaradt pörkölt szaftot.  Baromfi fűszerkeverékkel ízesítettem, összeforraltam, végül egy tejfölös habarással besűrítettem.


A tálban elrendezett palacsintákat meglocsoltam a mártással és sütőbe toltam 180ºC-ra légkeveréssel. Fél óra elég neki még akkor, is, ha már hidegek a csomagok. Tálaláskor petrezselyemzölddel és tejföllel tehetjük teljessé.






5 megjegyzés: