Spárgát spárgával ilyen tájt, de
azért megunni sem akarjuk. Már az változatosságot jelent, ha váltogatjuk a
fehéret a zölddel. Ezúttal egy adag szép friss fehér spárgára tettem szert és
egy pizza tetejére került egy részük.
A zölddel ellentétben a fehér spárga hajlamos a fásodásra és ezt meg kell hámozni. Zöldséghámozóval szép vékonyan, egyébként pedig ugyanúgy, eltörve válik ketté a fás és nem fás rést. De míg a zöld spárgának elég egy blansírozás, a fejének pedig némi gőzölés, ennek pár perces főzésre van szüksége.
Hozzávalók:
a pizza tészta és szósz pontosan
a korábban már közzétett módon készült most is. Fázisfotókkal, részletes
leírással itt olvasható.
A spárgához pedig egy lábasban 2
ujjnyi vizet melegítettem, melybe egy kevés cukrot és fehérbor ecetet öntöttem.
Ebben 3-5 perc alatt megfőttek a spárgasípok. Ha vastagabbak és öregebbek, több
is kellhet.
Lehetőleg ne törjenek meg a sípok, inkább nagyobb legyen az edény amiben főnek. Spárgafőző edényt is használhatunk, melyben állítva lehet mindkét spárgát elkészíteni.
Ezután kivettem őket a vízből és
félretettem.
A pizzatésztára először ugyanúgy
a paradicsomos szósz került, az éppen itthon fellelhető sajtokból pedig egy
szórás és ezután tettem rá a spárgákat. Meglocsoltam olivaolajjal, megszórtam
szárított lestyánnal, majd a legtetejére a felszeletelt mozzarellát tettem.
Megsóztam még és fekete borsot őröltem rá.
Az sem ördögtől való, ha idő
és/vagy kedv hiányában egy félkész/kész pizzát turbózunk fel ily módon ☺ Mindenképpen különleges élményben lesz
részünk, ahogy a krémes spárgát megízleljük a tetején.
Hmm finom :) Egy ötlet amit itt tanultam: ha a megfözött spárgát egy villára fektetjük és kicsit meghajlik, akkor a legjobb - vagyis puha de még picit roppanós. Nálunk is változatosan készül ebben az idöszakban a spárga - pl .zöld spárga kevés vajban átsütve és jól megszóra parmezán sajttal :) Igy tovább, jó ötleteket adsz a receptekkel :)
VálaszTörlésOlyan kicsit roppanósra hagytam én is, mert még a sütőben puhult. Rengeteg finom variáció van :)
VálaszTörlés