Sambouseq a becsületes arab neve,
fenyőmaggal, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezett marhahúsos tészta csomagocska.
A Szakácsmustra nevű játék 17. fordulója alkalmából készült. Vöröskaktusz Bogi ezúttal Mautner
Zsófit választotta, tőle kellett sütni/főzni valamit.
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg finomliszt
20 dkg finomliszt
¼ csomag élesztő
125 ml kéz meleg víz
1 evőkanál olivaolaj
½ teáskanál só
pici cukor
Valójában ez pontosan egy jó
pizzatészta receptje, az elkészítése is megegyezik vele. A langyos olajos
cukros vízben felfuttattam az élesztőt. A lisztet elkevertem a sóval és a
kettőt alaposan kidagasztottam, majd letakartam és félretettem kelni.
A töltelékhez:
20 dkg darált marhahús
1 pici fej lilahagyma nagyon
finomra kockázva
2 evőkanál fenyőmag (előzőleg
kicsit megpirítottam szárazon)
kb. 1 evőkanál olivaolaj
frissen őrölt fekete bors
fahéj
szegfűszeg
őrölt gyömbér
szerecsendió – ezekből ízlés
szerint, kb. ½ mokkáskanálnyi
só
petrezselyem (ez csak azért mert
volt egy kevés itthon, eredetileg nem kell)
1-2 evőkanál sűrű görög joghurt
fekete szezámmag
1 tojás a kenéshez
Egy vastag falú serpenyőben az
olivaoaljra szórtam a fűszereket. Amikor elkezdtek sülni, gyorsan rádobtam a
darált húst és nagy lángon pirítottam. Sóztam, tovább sütöttem, amíg a levét
kiengedte majd el is párolgott a folyadék. Ekkor beleszórtam a fenyőmagot és a
lilahagymát. Átkevertem még néhányszor és félretettem. Mikor már langyosra
hűlt, hozzákevertem a joghurtot és beleszórtam a felaprított petrezselymet is.
Annyi joghurt kell, hogy kanállal tudjuk majd adagolni a tésztára.
A megkelt tésztát vékonyra
nyújtottam és a nagyobbik fánkszaggatóval köröket szúrtam ki. Mindegyikre kb.
evőkanálni húsos masszát tettem, majd félbehajtottam és jól lenyomkodtam a
széleit. Vas pizzasütő lapra sorakoztattam őket.
A sütőt előmelegítettem alsó-felső
állásban 230ºC-ra. A
tésztabatyukat megkentem a felvert tojással, majd megszórtam a fekete
szezámmaggal (fehérrel is tökéletes, az íze ugyanolyan, csak ez jobban néz ki).
12-13 perc alatt pirosra – ropogósra sütöttem őket.
Nem véletlenül rajongok a
közel-keleti fűszerezésért (is), kifinomult, ízekben gazdag és nagyon értik a
módját, mit mivel, hogyan. Feltétlenül ajánlom kóstolásra ezt az ízvilágot,
kihagyhatatlan. Salátával ettük, így egy remek ebéd volt. A natúr joghurtot
pedig pluszban mártogatósként mellé tehetjük, nem fog ártani neki.
Hú ez nagyon finom lehet. Magam sem hittem, hogy a nálunk leginkább sütéshez, beföttekhez használt füszerek, húsos ételekbe milyen finomak is lehetnek. Nekem van egy arab sütötök, húsgombócos leves receptem, amibe pl. fahéj kell és mondhaton a fahéj nélkül nem is lenne olyan izletes, pedig amikor elöször föztem féltem, hogy nem fog a családnak izleni.
VálaszTörlésBizony, szoktam ilyen fajta ételeket főzni, nagyon jó ízek :) Ez különösen finomra sikerült most :)
TörlésNagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is! :)
VálaszTörlésIgen, köszi Bogi :) Küldöm majd a játékhoz .
Törlés