Alapanyag mentésből született ez
a sütemény, legalábbis részben. A mákos piskóta, mint olyan, ismert volt
korábbról már. Volt azonban még 15-20 dekányi eper és egy olyan, kezeletlen
héjú citrom, amit már sokáig nem tartogathattam. Így lett ezekből egy hirtelen
gyorsan kikevert pihe-puha sütike.
(1,5 dl-es mérőpohárral mérve
minden)
1,5 pohár tönköly finom liszt
1 pohár kristálycukor
1 pohár darált mák
csipet só
1 vaniliás cukor
1 citrom rezselt héja
1 pohár langyos tej
1 tojás
½ sütőpor
1 evőkanál semleges olaj
1 marék szeletelt mandula
megpirítva
15-20 dkg (vagy amennyi van) eper
felszeletelve
Mindenképpen mákost akartam, de
így kiegészítve az eperrel és a mandulával igazi ünnepi sütemény lett belőle.
Még robotgép sem kell hozzá,
egyszerűen összekevertem a száraz hozzávalókat egy tálban. A tojást enyhén
felvertem és belekevertem az olajat. Először ezt adtam a lisztes keverékhez,
majd rögtön öntöttem hozzá a tejet is. Egy fakanállal néhányszor megkevertem,
szépen el is keveredett néhány mozdulat után.
Egy kisebb tepsit (20x24 cm)
kibéleltem sütőpapírral és meg is kentem a papírt egy kevés olajjal (a
tésztában gyakorlatilag nincs külön zsiradék, ezért csináltam így).
Beleöntöttem a masszát,
elegyengettem, majd az eper szeleteket elosztottam a tetején ferdén a masszába
nyomva őket. A végén rászórtam a mandulát is.
190ºC-ra (als-felső) előmelegített sütőbe toltam, 10 perc után
visszavettem a hőfokot 170ºC-ra
és összesen 30 percig sütöttem. Tűpróba kell, biztos ami biztos.
Papírral együtt kiemeltem egy
rácsra a tepsiből és hagytam kihűlni. Kockára szeleteltem és lehetett enni.
Nagyobb adagnál az arányok maradnak, egyszerűen egy nagyobb mérőpoharat kell használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése