2014. december 20.

Bécsi vargányás krumplileves

Névnapomra a „Bécsi konyha” című receptkönyvet kaptam ajándékba ☺ Átlapozva megakadt a szemem egy egyszerű, de annál nagyszerűbb krumplilevesen. Olyan szép és étvágygerjesztő volt a fotó, hogy egyből el is dőlt – valami hasonlót fogok készíteni.



Az itthon lévő hozzávalók adottak voltak, egy főételnek is beillő laktató levest szántam, mert volt még egy kevés pogácsánk, amivel együtt már teljes lett az ebéd.

Hozzávalók:

3 – 4 db kiflikrumpli
½ marék szárított vargánya fél csésze forró vízben megáztatva
zöldségleves és/vagy szárított leveszöldség, de lehet húsleves alaplé is
fokhagyma
vöröshagyma(krém)
mehet bele sárga és fehérrépa, de ebbe én most nem tettem
1 babérlevél
frissen őrölt szines bors
tárkony

a habaráshoz:
1 teáskanál liszt
3 – 4 evőkanál tejföl
1 evőkanál tárkonyos mustár (natúr mustár is jó, akkor tegyünk több szárított tárkonyt)


Egy kevés olajon megfuttattam a vöröshagyma krémet és a vékonyra szeletelt fokhagymát és rádobtam a beáztatott gombát (a levét félretettem). A felkockázott krumpli is ment a fazékba, pár percig pirítottam, majd beletettem a szárított zöldséget és felöntöttem a gomba levével és az alaplével. Fűszereztem babérlevéllel, frissen őrölt szines borssal, sóztam és hagytam fedő alatt főni.

A lisztet a tejföllel és a mustárral simára kevertem és leveshez kanalaztam, miközben folyamatosan kevertem. Néhány perc alatt összeforraltam és végül beleszórtam a tárkonyt is. Fedő alatt pihent egy kicsit és tálaltam.
A tányéron még egy pár csepp tökmagolajjal is megbolondítottam.
Nagyon finom, melengető és különösen zamatos leves lett ☺

2 megjegyzés:

  1. Istenien hangzik..... Nincs véletlenül egy jól bevált cipó-recepted leveshez "tányérnak"? Zs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nincs sajnos... pedig nagyon jól hangzik, ez pont olyan leves, aminek jól állna a cipó :)

      Törlés